Documentele Panama: Oameni de afaceri din România, beneficiari ai casei de avocatură Fonseca

Mai mulți oameni de afaceri din România ar fi apelat la serviciile casei de avocatură Mossack Fonseca din Panama. Între ei și milionarul Frank Timiș.

Numele lui este legat de zăcămintele de aur de la Roșia Montană.

Casa de avocatură Mossack Fonseca a găzduit în ultimii 20 de ani secretele unor mari afaceri din România, ai căror beneficiari au rămas necunoscuți până astăzi, deși deciziile lor au avut un impact major în economia națională și au influențat viața a zeci de mii de familii.

RISE Project scrie că oamenii de afaceri, inclusiv români, au acaparat companii strategice din industria de la noi și au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale. Milionarul român Frank Timiș, inițiatorul afacerii de la Roșia Montană, a apelat la avocații din Panama atunci când și-a început afacerile în România la mijlocul anilor ’90. Numele său este legat și de rafinăria Rafo Onești.

În 2011, Frank Timiș avea o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari.

Documentele mai arată filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale. Tot în Panama au fost păstrate secretele celor care au căpușat un alt combinat petrochimic din România, dar și oamenii care au stat în spatele privatizării combinatului Alro Slatina, afacere anchetată de procurori pentru corupție.

Rise Project a anunțat că în zilele următoare va dezvălui alți afaceriști români de top, clienți ai casei de avocatură din Panama.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS