Documentele Panama: Numele lui Ion Țiriac apare în documentele Mossack Fonseca

Apar noi date în cazul Documentelor Panama. Numele lui Ion Țiriac apare pe lista clienților casei de avocatură Mossack Fonseca. Magnatul și-a pus toată averea într-o fundație privată din Panama scrie Rise Project.

Alături de numele milionarului român, apare și fostul director executiv al gigantului DaimlerKlaus Mangold.

 

Klaus Mangold  a condus concernul Daimler-Chrysler timp de opt ani și a rămas influent în România prin funcțiile deținute in mai multe companii-gigant.

     Ion Țiriac este unul dintre apropiații lui Mangold – el a comercializat automobilele Daimler în România încă de la începutul anilor ‘90. Totodată, cei doi se află în consiliul de strategie al unei agenții de stat care să stimuleze investițiile străile la noi în țară.

Documentele Mossack Fonseca arată că Mangold și familia Țiriac sunt membri ai unei fundații private în Panama – fundație care a devenit beneficiarul final al afacerilor lui Ion Țiriac.
În 2009, casa de avocatură a modificat structura unei firme offshore din Insulele Virgine Britanice într-o fundație privată din Panama. Tot acum, acțiunile offshore-ului sunt anulate, iar noul asociat devine fundația privată The Puma Foundation, al cărei președinte este Ion Țiriac.
The Puma Foundation este implicată, printr-o filieră cipriotă, în grupul Țiriac. Legătura e dovedită de un raport al UnicreditȚiriacBank din 2014, care prezintă companiile conectate la holdingul miliardarului.

Avocatul fostului tenismen, Nicolai Mîndrilă, a explicat pentru RISE Project că Puma Foundation este locul în care orice tranzacție a lui Ion Țiriac se închide, iar autoritățile române știau de existența acesteia.
În Panama, fundațiile private au un regim drastic de confidențialitate și sunt supervizate, de regulă, de către așa numiții “protectori” care au putere de decizie. Ei urmăresc interesul beneficiarilor reali, precum urmașii, iar aceștia pot fi listați ca într-un testament, astfel The Puma Foundation poate fi testamentul lui Ion Țiriac.

În ceea ce îl privește pe Klaus Mangold, personajul-surpriză din fundația lui Țiriac, el a fost primit de premierul Dacian Cioloș chiar săptămânna trecută ca reprezentant al unei delegații de afaceri germane. Patru zile mai târziu, la Sebeș a fost inaugurată o fabrică Dailmler.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS