Documentele Panama arată cum a făcut avere unul dintre cei mai bogați români

Aflat în top 10 cei mai bogați români, omul de afaceri Gabriel Comănescu a făcut avere cu fostele platforme Petrom de foraj marin, arată o anchetă semnată de RISE Project. Comănescu ar fi avut de partea lui un cetățean german cu funcție de management în cadrul OMV Petrom. Timp de doi ani partenerul de afaceri ar fi influențat deciziile OMV Petrom în interesul lui Gabriel Comănescu.

Într-un nou articol din seria Dosarele Panama se vorbește despre interesele financiare ale lui Gabriel Comanescu împărțite într-o rețea de șase firme offshore din Panama și Insulele Virgine Britanice. În 2004, prin compania Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comanescu a cumpărat cu 100 de milioane de dolari mai multe platforme maritime de la proaspăt privatizata companie Petrom. Însă Petrom a continuat să îi plătească sume importante pentru folosirea platformelor prin contracte de închiriere. La momentul respectiv în conducerea Petrom se afla germanul Bruno Siefken, care a devenit mai apoi și partener al omului de afaceri Gabriel Comănescu într-unul dintre offshore-uri. Acesta l-a ajutat pe afaceristul român să se propulseze în topul celor mai importanți jucători de pe piața petrolului și gazelor din regiunea Mării Negre, favorizândul pe acesta prin deciziile OMV Petrom.

Investigația Rise Project prezintă pas cu pas traseul lui Gabriel Comănescu spre o avere de jumătate de miliard de euro. Banii provin din afaceri petroliere derulate în România și în spațiul ex-sovietic.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS