Confidenţialitate

Documentarul românesc „Tatăl meu, Imre”, în finala prestigiosului concurs internaţional URTI Grand Prix

„Tatăl meu, Imre”, realizat de Andreea Știliuc, jurnalist la TVR Iași, este în finala prestigiosului concurs internaţional URTI Grand Prix.

„Am descoperit subiectul acum șase ani, când am participat din partea TVR la un workshop organizat de CIRCOM Regional la Budapesta. Atunci am început să visez că, într-o zi, povestea va deveni film”, mărturisește Andreea Știliuc, cea care semnează, totodată, regia, montajul, dar și imaginea documentarului, alături de directorul de imagine Relu Tabără, colegul său de la TVR Iași.

Filmul spune povestea lui Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, și a fiicei sale, Judit, o călătorie prin aproape opt decenii care dezvăluie determinarea unei femei de a arăta lumii povestea de viaţă a tatălui ei.

Imre Kinszki este considerat un maestru uitat al fotografiei. Specialiștii îl compară cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, dar opera sa este puţin cunoscută. Judit Kinszki a așteptat o viață întreagă să poată dezvălui lumii extraordinara moştenire artistică a tatălui ei.

Documentarul, realizat ca proiect de disertaţie în cadrul programului de masterat “Documentary Filmmaking”, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost premiat la Prix Circom, Docuart, Simfest, Festivalul Internațional „Toamnă la Voroneț” şi a fost inclus în programul oficial al Astra Film Festival.

Anul acesta, în competiţie s-a înscris documentare din 22 de ţări. Concursul a fost deschis tuturor televiziunilor publice şi private, asociaţiilor sau instituţiilor din domeniul audiovizualului.