Documentarul pe care trebuie să-l vadă toți motocicliștii: Motociclist, adjectiv – VIDEO

La finalul cursurilor Școlii de Televiziune ”Tudor Vornicu”, pentru cursanți urmează un examen practic pe care unii reușesc să-l transforme în documentare sau reportaje care depășesc prin complexitate și calitate multe dintre materialele profesioniștilor cu mulți ani de experiență. Este și cazul proiectului realizat de Mihai Achim, un documentar despre motocicliști și mai ales despre cei mai teribiliști dintre ei, de care par să se dezică cei mai mulți dintre împătimiții mersului pe două roți.

”Ideea mi-a venit atunci când am văzut un clip foarte apreciat online în care niște motocicliști făceau haos în traficul din București. Mergeau pe o roată, făceau slalom printre mașini și fugeau de poliție. Atunci m-am întrebat ce e așa mișto la chestia asta și cum pot fi gesturile astea de apreciat?”, spune Mihai Achim despre cum a pornit documentarul ”Motociclist, adjectiv”.

”Oamenii iubesc senzaționalul. Dar tragicul câți îl mai iubesc?”, s-a întrebat retoric Mihai Achim.
”Motociclist, adjectiv”, cu trimitere evidentă la filmul ”Politist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu, prezintă într-un mod obiectiv și reconciliant pericolele pe care le înfruntă pe drumurile publice toţi participanţii la trafic, dar mai ales pe ale celor care aleg să meargă pe două roţi. Aşa cum personajul principal din filmul lui Porumboiu, un poliţist, refuză să aresteze un tânăr pe motiv că infracţiunea sa este minoră şi irelevantă în contextul în care legile se tot schimbă, documentarul îşi provoacă publicul să caute să afle dacă ”merită să mergi cu motocicleta într-o ţară în care infrastructura dă batai de cap chiar şi celor mai experimentaţi şoferi?”.

”Cultura în trafic, un element care ţine de educaţie pare la fel de neglijată la nivel macro ca şi celelalte paliere ale educaţiei menite să aducă o armonizare a valorilor în cadrul oricărei societăţi”, consideră realizatorul documentarului.

În realizarea lui, Mihai Achim a primit și sprijinul echipei Europa FM, astfel încât veți recunoaște cu ușurință și vocea naratorului, Ciprian Ioana, din echipa Știrilor Europa FM.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS