Confidenţialitate

Arafat, despre protestatari: Nu le doresc să ajungă să vadă ce înseamnă COVID-19 | AUDIO

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a reacționat – într-o intervenție la Europa FM – față de protestul organizat, vineri seara, în Piața Victoriei din Capitală.

Manifestația reunește adepți ai teoriilor conspirației.

“Astfel de acțiuni sunt riscante pentru societate”, a atras atenția Raed Arafat.

“Sunt oameni care s-au lăsat influențați de cei care se declară împotriva vaccinurilor și militează pentru imunizare naturală, dar fac asta tocmai pentru că sunt sănătoși și nu au fost infectați datorită măsurilor impuse de autorități”, a explicat secretarul de stat.

“Au apărut astfel de demonstranți și în Germania și în alte părți. Oameni care s-au ghidat după rețelele de socializare, după manipulare și dezinformare. După oameni care veneau și ziceau că ei pot dovedi că e o conspirație mondială și nu există virus. Din păcate, știrea zilei este că există virus, că este periculos și că dacă ne jucăm cu această situație, se întoarce împotriva noastră. Tot ce am muncit împreună o să pierdem în următoarea perioadă și mai ales la toamnă, dacă nu respectăm regulile. Eu nu doresc vreunuia să ajungă să testeze cum este cu Covid-19. Sau să aibă vreun apropiat care să pățească treaba asta. Abia atunci o să înțeleagă că nu este de glumit. Ei fac pentru că toată lumea se simte protejată și sănătoasă. De ce vrem să ne testăm rezistența până la ultimul moment, să vedem apoi că am pățit-o?”, s-a întrebat Raed Arafat, în dialogul cu Mona Nicolici din emisiunea Piața Victoriei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 100 de protestatari s-au adunat, vineri seara, în Piața Victoriei din București, peste drum de sediul Guvernului.

În majoritate adepți ai teoriei conspirației, participanții nu poartă măști de protecție și nu respectă distanța, reguli recomandate de autorități pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus.

Protestatarii, între care fostul ministrul Bogdan Stanoevici și fostul europarlamentar Adrian Severin, sau dacopați, denunță restricțiile impuse în contextul epidemiei.

Mobilizarea s-a făcut pe o rețea de socializare.

Organizatorii manifestației cer dovezi ale cazurilor în baza cărora sunt întocmite statisticile oficiale.

Pe pancarte sunt scrise mesaje precum ”Imunizare naturală, nu carantină socială” sau ”Cui foloseşte demenţa termometrizării?”.

Jandarmii supraveghează demonstrația.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei susține că forțele de ordine „abordează soluția dialogului”, precizând că mitingul „este cel mai neplăcut scenariu”, în contextul epidemiei.

„Jandarmeria București se află în cel mai neplăcut scenariu. Ei dau impresia că nu înțeleg recomandările noastre. Nu au mijloace de protecție, nu păstrează distanța și trebuie să le explicăm cât de importante sunt pentru sănătatea lor. Chiar dacă încercăm să avem un dialog rezonabil, sănătatea jandarmilor este pusă în pericol pentru că trebuie să gestionăm o adunare de persoane care nu este cel mai plăcut lucru în acest moment. Am abordat soluția dialogului”, a spus Alexandru Iacob, la Antena 3.

Conducătorul acţiunii va decide dacă se impune sau nu vreo măsură drastică.

În repetate rânduri, medicii și autoritățile au avertizat că sabotarea restricțiilor poate genera noi focare de boală.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, bilanțul epidemiei a ajuns 1.070 de decese în România.

Totodată, au fost anunțate 190 de noi infecții. Totalul a ajuns la 16.437.

Vineri, România a ieșit din starea de urgență și a intrat în starea de alertă.

De curând, proteste ale conspiraționiștilor au mai fost organizate în Bulgaria și Germania. Dincolo de Atlantic, în diferite state americane au manifestat cei solicită repornirea economiei.