Confidenţialitate


Dobânzile practicate de IFN, plafonate | AUDIO


Dobânzile practicate de IFN, plafonate | AUDIO

Dobânzile practicate de Instituțiile Financiare Nebancare au fost plafonate. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la IFN-uri, precum şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii.

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea stabilește reguli contra dobânzilor excesive și vizează măsuri privind protecţia consumatorilor, în raporturile juridice dintre consumatori, IFN-uri şi entităţile care recuperează creanţele.

Dobânda anuală efectivă la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

Senator PSD – Daniel Zanfir – inițiator: „Nicio firmă de recuperare nu poate solicita de la debitor mai mult decât valoarea creanței. Încheiem și aici cu acea mizerie care însemna hărțuirea fără limite a celor care aveau de plătit aceste sume”.

La creditele de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, se mai arată în proiectul adoptat.

Prin excepţie de la aceste prevederi, la creditele de consum cu o valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi.

La cele cuprinse între 5.001 lei şi 10.000 lei, acesta nu poate depăşi 0,8% pe zi, iar la cele cuprinse între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării poate fi de maxim 0,6% pe zi.

Valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului

Sunt IFN-uri care practică dobânzi și de 60.000%. Media dobânzilor practicate de IFN-uri este undeva la 7.000%-8.000%. Am redus drastic aceste dobânzi, ca atare, niciun cetățean care ia un credit de consum la un IFN nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate”, a mai explicat Daniel Zanfir.

Legea intră în vigoare la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Energiei: Ne pregătim de optimizarea schemei prin care prețurile la factură ar putea să mai scadă | AUDIO


Ultimele stiri
Toți știau. Europa Liberă publică documente confidențiale prin care Iohanis, Ciolacu și Ciucă erau avertizați de pericolul deficitului…

Scumpiri așteptate la crema tartinabilă de ciocolată, după ce producția de alune din Turcia s-a micșorat în acest…

Apelurile telefonice de tip fraudă, inițiate din afara României, vor fi blocate de pe 7 iulie, anunță ANCOM …

Ilie Bolojan i-a răspuns lui Marcel Ciolacu după ce PSD a spus că nu poartă vina pentru deficitul…

Peste 1.000 de angajați ai MAI vor fi prezenți în această vară pe litoral | AUDIO

Primul pachet de măsuri fiscal-bugetare a fost adoptat de Guvern și merge la Parlament. Ilie Bolojan vrea angajarea…

Canicula afectează circulația trenurilor CFR. Acestea vor avea întârzieri în perioada următoare | AUDIO

Patronatele reclamă, după întâlnirea cu premierul, că tăierea voucherelor de vacanță afectează vizibil Horeca: „Se închid restaurante și…

Bucătării neigienizate și lipsa autorizației de securitate la incendiu, nereguli găsite la cămine de bătrâni din București. Inspectorii…

Invazie masivă de lăcuste în Delta Dunării. Fermierii se tem că își vor pierde culturile: „Devorează tot în…



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.