Confidenţialitate

Dobânda-cheie a fost majorată de BNR de la 1,75% la 2%

Banca Națională a României a dat semnalul scumpirii împrumuturilor și frânează creditarea.

Într-o conferință de presă, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu a explicat că decizia instituției vine ca urmare a creșterii inflației.

„Inflația este evident în creștere. Se suprapun mai mulți factori, este vorba pe de o parte, nu doar de creșteri de prețuri, ci de faptul că raportate la scăderile de prețuri din ianuarie-februarie anul trecut, când s-au revăzut taxele apar a fi statistic majorări. Nu le luăm ca atare în considerare, însă ele au un impact. Când cifrele o să apară, au un impact asupra anticipațiilor.” declară Mugur Isărescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Măsura BNR se va traduce în dobânzi crescute la credite proporțional cu majorarea anunțată de Isărescu, susține consultantul fiscal, Adrian Bența.

„Este o măsură care combate inflația, la o primă analiză și evident este o măsură care va duce la împrumuturi cu dobânzi mai mari. Dobânda de referință înseamnă dobânda la care sunt făcute băncile, de la Banca Națională și evident cheltuiala cu dobânzile plătite de bănci către Banca Națională, va fi transferat încet dar sigur, către cel care se împrumută de la respectiva bancă.” spune Adrian Bența.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consultantul fiscal contactat de Europa Fm spune că este de așteptat ca și ROBOR-ul să crească.

În plus, nu exclude alte scumpiri viitoare ale creditelor.