Doar 1.500 de teste de coronavirus sunt în centrele de testare

Ministerul Sănătății confirmă că cele 10 mii de teste despre care spunea ministrul Sănătăţii că sunt în centre, sâmbătă, nu au ajuns, de fapt, în centre, nici până acum. În cele șapte centre de testare sunt doar 1.524 de teste, iar cele 10 mii despre care vorbea ministrul Sănătăţii la audierile din Parlament, sunt pe drum.

Până acum, în trei săptămâni de la confirmarea primului caz, au fost făcute trei mii de teste, iar 158 au ieşit pozitiv. În acest ritm, nici cele 10 mii de teste nu vor fi de ajuns pentru a confirma bolnavul cu numărul 2001, care ar marca trecerea României în scenariul maxim, scenariul 4 al crizei.

Secretarul de stat Nelu Tătaru a explicat, la Europa FM, că în România pot fi făcute 1.200 de teste pe zi. Dacă s-ar fi folosit capacitatea laboratoarelor, s-ar fi făcute peste 20 de mii de test în cele 3 săptămâni. Statul nu a avut însă, de la început, atât de multe teste. Şi nici nu va avea curând.

Sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, declara în Parlament că avem 10 mii de teste. Nici atunci, nici astăzi, după două zile, aceste teste nu sunt, de fapt, în centrele de testare. Secretarul de stat Nelu Tătaru spune că 5 mii vor ajunge astăzi, alte 5 mii vor ajunge mâine, dar unele dintre ele nici măcar nu sunt în ţară, la trei zile după declaraţia ministrului.

În comunicarea oficială, Ministerul Sănătăţii pune la un loc testele de diagnosticare (testele moleculare) şi testele rapide, deşi cele rapide sunt utile doar pentru a verifica dacă un bolnav deja pozitiv s-a vindecat între timp, nu pentru a vedea dacă cineva are sau nu virusul pentru a-l diagnostica şi a-l include în categoria cazurilor confirmate.

10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de către Compania Unifarm SA sunt distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, pe bază de comandă.”, potrivit anunțului Ministerului Sănătății.

Secretarul de stat Nelu Tătaru a explicat, însă, la Europa FM, că testele rapide nu au relevanţă pentru confirmarea cazurilor. El a declarat că, după cele 10 mii de teste pentru diagnosticare care ar veni astăzi şi mâine, ar urma să fie cumpărate alte 20 de mii. Nu a putut preciza însă când anume vor ajunge în ţară.

În spaţiul public există îngrijorarea provocată de numărul mic de persoane testate, care alimentează temerea că, în realitate, coronavirusul ar fi mult mai răspândit în România decât arată datele oficiale care au la bază un număr atât de mic de teste făcute, 3.200.

Pentru comparaţie, în vreme ce în România sunt testate 183 de persoane la un milion de locuitori, în Italia, sunt testate 1.400 de persoane la un milion de locuitori.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS