DNA, reactie dupa decizia CCR: Controlul judiciar sa fie dispus pentru 60 de zile

Direcția Anticorupție a trimis o scrisoare către Ministerul Justiției în care propune cA această măsură să fie dispusă pe o perioadă de 60 de zile.

DNA intervine în dezbaterea legată de măsura controlului judiciar – declarată ieri neconstituțională de către judecătorii CCR.

Curtea Constituțională arăta ieri că, în cazul controlului judiciar, nu se prevede o durată pentru care se dispune această măsură.

Procurorul-șef al DNA – Laura Codruța Kovesi – afirmă că este nevoie de modificarea urgentă a Codului de Procedură Penală astfel încât controlul judiciar să poată fi dispus pe o durată de 60 de zile.

În opinia DNA, măsurile privind controlul judiciar și cel pe cauțiune ar putea fi prelungite succesiv pentru aceeași perioadă, însă durata totală a măsurii preventive să nu depășească 2 ani.

Laura Codruța Kovesi atrage atenția că decizia Curții Constituționale ar putea crea vulnerabilități în dosarele penale aflate în curs, în cazul persoanelor cercetate sub control judiciar.

Cu alte cuvinte, acestea ar putea părăsi imediat țara.

Reacția DNA vine după ce judecătorii CCR au declarat neconstituțională măsura controlului judiciar întrucât poate fi aplicată la nesfârşit, ceea ce reprezintă un abuz.

În cazul în care Codul Penal nu este modificat, controlul judiciar devine inaplicabil odată cu publicarea deciziei Curții în Monitorul Oficial.