DNA, obligată să pună capăt anchetei privind moartea polițistului Bogdan Gigină, după votul din Senat

Direcția Națională Anticorupție este obligată să pună punct anchetei referitoare la moartea polițistului Bogdan Gigină. Mai exact, Gabriel Oprea  nu mai poate fi cercetat pentru ucidere din culpă.

Acest lucru se întâmplă pentru că, fără avizul senatorilor, procurorii DNA nu pot nici măcar să înceapă urmărirea penală împotriva lui Gabriel Oprea. Ieri, Senatul a respins solicitarea în cazul fostului ministru de Interne, care este suspectat de ucidere din culpă.

Polițistul Bogdan Gigină a murit  în timp ce-i deschidea calea fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea,  pe 20 octombrie anul trecut.

Procurorii DNA au anunțat că votul senatorilor are ca efect stoparea cercetării lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, după cum explică purtătorul de cuvânt al instituției Livia Săplăcan.

”Respingerea cererii procurorilor de începere a urmăririi penale înseamnă blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea. Cu alte cuvinte, înseamnă că nu va mai fi posibilă stabilirea răspunderii penale a fostului ministru pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Practic, voința exprimată, ieri, de majoritatea senatorilor, înseamnă că actul de justiție nu va mai putea fi înfăptuit”, a declarat Livia Săplăcan.

În această cauză, procurorii au audiat zeci de persoane și au efcetuat mai multe expertize tehnice.

În urma anchetei, magistrații au ajuns la concluzia că Gabriel Oprea este cel care a determinat, prin încălcarea dispozițiilor legale prezența lui Bogdan Gigină ca motociclist în coloana oficială, împrejurare în care acesta a decedat.

Procurorii DNA susțin că accidentul din octombrie anul trecut s-a produs din cauza lui Gabriel Oprea, acuzat că folosea în mod abuziv coloana oficială. Potrivit DNA, fostul ministru de Interne le spunea polițiștilor unde vrea să ajungă și ora exactă la care să fie la destinație. La momentul accidentului, motocicleta pe care o conducea Bogdan Gigină avea 84 de km la oră, o viteză mare în condițiile în care afară ploua.

Anchetatorii mai spun că la momentul producerii accidentului, Gabriel Oprea mergea acasă. În total 27 de polițiști au fost direcționați să dirijeze traficul în intersecțiile de pe traseul folosit de Gabriel Oprea. Fostul ministru neagă însă acuzațiile și dă vina pe groapa de pe strada Știrbei Vodă în care a căzut Bogdan Gigină.

Totuși, Gabriel Oprea este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu pentru folosirea ilegală a coloanelor oficiale. Pentru această infracțiune, fostul ministru de Interne poate fi trimis în judecată.

În urma votului din Senat, a reacționat pe Facebook și mama polițistului Bogdan Gigină. Carmen Gigină s-a arătat dezamăgită de hotărârea parlamentarilor de a nu permite urmărirea penală a fostului ministru.

,,Cel care fura o gaina este hot, este supus legilor acestei tari si inchis. Cea care fura un manunchi de flori in speranta de a duce o piine pe masa copiilor care tremura de foame este hoata si supusa acelorasi legi. Cel care sta cuminte pe bancheta din spate a masinii nefacindu-se vinovat de nimic, traiește frumos,vazindu-si linistit de viata, ba chiar se pling de cosmarul trait” a scris Carmen Gigină.

 

De asemenea, și polițistul brașovean Marian Godină a scris pe pagina sa de facebook că îi este silă de votul de aseară din plenul Senatului.

,,Îmi e silă! În rest…ucidere din culpă, abuz în serviciu sau altă infracțiune? Habar nu am şi nici nu e treaba mea să desluşesc asta, e treaba altora, a unora care, din păcate, nu au fost lăsați să o facă”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS