DNA, nemultumita de bugetul pe 2015

Direcția Națională Anticorupție precizează că în cazul său nu este prevăzută o sumă distinctă, separată de cea alocată Ministerului Public, așa cum se întâmplă până acum.

Reacție rapidă la vârful Direcției Naționale Anticorupție: conducerea instituției se declară nemulțumită de bugetul alocat de Guvern pentru anul viitor.

Cauza: nu este prevăzută o sumă distinctă, pentru funcționarea DNA, separată de cea alocată Ministerului Public – fapt ilegal, susține conducerea Direcției Anticorupție.

Oricum, toate parchetele vor fi afectate pentru că bugetul Ministerului Public pentru 2015 este cu 30% mai mic decât cel de anul acesta.

DNA constată că în anexele la proiectul de buget pe 2015 nu se regăsește o filă distinctă pentru instituție.

Cu alte cuvinte, există o sumă de bani alocată Ministerului Public și atât – fără a se identifica fondurile puse la dispoziția procurorilor anticorupție.

DNA precizează că pentru anul 2015 nu s-au alocat bani pentru cheltuieli absolut necesare cum ar fi expertize judiciare, carburanți și alte materiale și servicii.

În plus, instituția a indisponibilizat în cadrul cauzelor penale instrumentate anul acesta aproximativ 200 de milioane de euro – așadar o sumă de aproape 10 ori mai mare decât bugetul cerut pe 2015.