DNA contestă decizia Curții de Apel Alba Iulia privind anularea unei pedepse pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au contestat decizia luată recent de Curtea de Apel Alba Iulia, care a anulat executarea unei pedepse pentru abuz în serviciu.

Un angajat al Consiliului Județean Hunedoaral fusese condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Bărbatul a explicat că fapta lui a fost dezincriminată pentru că a încălcat o hotărâre de guvern, deci un act administrativ, nu o lege sau o ordonanță de guvern.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a anunțat că dacă vor mai exista și alte decizii de acest fel va fi sesizat Procurorul General.

“Acea soluţie de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care dă o soluţie cu privire la o contestaţie la executare, nu o pot comenta. Pot să va spun că, după apariţia acelei decizii, noi am analizat motivarea, am decis împreună cu colegii care au participat la şedinţa de judecată să atacăm cu contestaţie în anulare. Am studiat practica judiciară cu privire la contestaţiile la executare soluţionate exact pentru aceleaşi motive de către alte instanţe, inclusiv decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi este o soluţie izolată”, a spus Laura Codruța Kovesi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Laura Codruța Kovesi a fost întrebată cum comentează faptul că mai multe persoane, anchetate pentru abuz în serviciu, au cerut, în instanță, anularea ordonanței 14.

“Accesul la justiție este liber, faptul că au fost adoptate cele două ordonanțe de urgențe, noi am comentat inclusiv prin pozițiile publice, efectele pe care cel puțin Ordonanța cu nr. 13 le-ar fi avut și impactul pe care l-ar fi avut asupra luptei anticorupție. Observăm că în ultima perioada din cauza acestor modificări care s-au încercat, o parte dintre dispoziții au intrat în vigoare, o parte dintre dispoziții au fost abrogate ulterior, s-au creat aceste demersuri în justiție pe care noi nu le putem comenta, accesul la justiție este liber, orice acțiune care este introdusă va fi soluționată potrivit competențelor de către judecător, o să vedem soluțiile care se vor da. Așteptările noastre în general, nu numai de la Parlament și de la Guvern, ci și la cei care au atribuții în a adopta modificări legislative, sunt multe adoptări legislative care pot stopa lupta anticorupție, care pot afecta în mod grav lupta anticorupție”, a spus Laura Codruța Kovesi,  la sediul DIICOT.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorul-șef al DNA a precizat că, până acum, peste 70 de persoane au fost condamnate pentru abuz în serviciu, iar alte 1170 sunt judecate pentru comiterea aceleiași infracțiuni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS