DNA cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala, dupa ce Senatul nu a avizat ieri cererea de arestare a lui Dan Sova

DNA susține că se impune sesizarea Curții Constituționale după ce procurorii au cerut avizul pentru arestarea senatorului PSD Dan Șova, iar colegii săi nu au aprobat această solicitare.

Procurorii spun că Senatul trebuia să adopte ieri fie o hotărâre de admitere, fie o hotărâre de respingere a solicitării, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult DNA spune că soluționarea cererii a venit printr-o simplă comunicare trimisă de președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu ministrului Justiției. Acest lucru, adaăugă procurorii, este neconstituțional și echivalează cu refuzul de a se pronunța asupra cererii.

În cazul lui Dan Şova, au fost înregistrate 79 de voturi ‘pentru’ arestare și 67 ‘împotriva’, dar conducerea Senatului a anunțat că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor.

DNA spune însă că, printr-o decizie a Curții Constituționale din 2008, astfel de cereri ar trebui adoptate cu majoritatea simplă a parlamentarilor prezenți.

Procurorii mai spun că prin refuzul adoptării unei hotărâri cu privire la cererea în cazul lui Dan Şova, Senatul României ‘a blocat activitatea organelor judiciare, prin omisiunea de a-şi îndeplini atribuţiile stabilite prin Constituţie.