Confidenţialitate

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea într-un nou dosar

DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea în dosarul privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009.

Elena Udrea este suspectată de instigare la luare de mită.

DNA susține că infracțiunile ar fi fost comise pe când Elena Udrea era ministru al Turismului.

“Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) și Tarhon Victor (la data faptei președintele Consiliului județean Tulcea) pentru luare de mită, precum și față de Udrea Elena Gabriela pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani. În urma probelor administrate ulterior au fost obținute probe noi cu privire la săvârșirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor,  Elena Udrea i-ar fi determinat pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, precum și pe Victor Tarhon, pe atunci președintele Consiliului județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor firme care aveau contracte cu cele două instituții să plătească contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale.

“Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela. Totodată, Udrea Elena Gabriela coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie”, potrivit DNA.

În acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Trahon Ioan Silviu Wagner, dar şi Francesco Giovanni – Mario sunt cercetați sub control judiciar.