DNA cere aviz pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc

Aceeași măsura a fost solicitată și pentru deputatul PSD, Ioan Adam.

Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaților aviz pentru arestarea preventivă a deputaților PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam.

Cei doi sunt acuzați de fapte de corupție în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Solicitarea a fost trimisă deja procurorului general al României. Aceasta ar urma să ajungă la Ministerul Justiției și în cele din urmă în Parlament.

Viorel Hrebenciuc, deputat PSD, este acuzat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență şi instigare la folosirea influenței.

Iar colegul său de partid, Ioan Adam, este urmărit penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit DNA, în urmă cu doi ani, Ioan Adam le-ar fi cerut judecătorilor Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță să dea o sentință favorabilă lui Gheorghe Paltin Sturdza, nașul său de cununie, într-un dosar care prevedea reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.000 de hectare de pădure din judeţului Bacău. Astfel Romsilva a fost prejudiciată cu peste 300 de milioane de euro.

Ioan Adam și Gheorghe Paltin Sturdza le-ar fi promis apoi altor persoane, inclusiv lui Viorel Hrebenciuc, bani sau alte foloase.

În schimb aceștia trebuiau să determine diverși funcționari ai statului să urgenteze punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate a terenurilor.

De exemplu, Viorel Hrebenciuc i-ar fi reproșat de mai multe ori directorului Romsilva, Adam Crăciunescu refuzul său la punerea în posesie a pădurilor lui Sturdza Paltin. Deputatul PSD i-ar fi cerut apoi lui Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, să intervină la Adam Crăciunescu astfel încât să-l convingă să cedeze.

În cele din urmă directorul Romsilva nu a mai contestat deciziile instanțelor în privința cererilor de restituire a pădurilor.