Confidenţialitate

DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Sebastian Ghiţă

Procurorii DNA cer Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului independent Sebastian Ghiţă. Procurorii îl acuză de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Sebastian Ghiţă este deja urmărit penal în acest dosar.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla în curs de urmărire penală un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi.

Printre cei care au furnizat ilegal informații nedestinate publicității este și Sebastian Ghiță.

DNA spune că “Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

Mai exact, Sebastian Ghiţă, folosindu-se de influenţa sa și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice, ar fi convins un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat atunci în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Procurorii spun că Sebastian Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane anchetate în acel dosa, iar pe de altă parte avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei.

În schimbul informaţiilor, Sebastian Ghiţă i-ar fi promis unui şef din cadrul IPJ Prahova că îl va sprijini să-şi păstreze funcţia, dar și să obțină alte funcții de conducere. Şi pe magistrat l-ar fi ajutat să obțină funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.

Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăţi comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, Sebastian Ghiţă l-ar fi constrâns pe reprezentantul acelei firme să încheie fictiv un contract de prestări servicii.

“Scopul încheierii contractului era ca SC Asesoft Internaţional SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentând valoarea contractului menţionat. Din acea sumă, SC Asesoft Internaţional SA a primit, în două tranşe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610.202, 96 lei”, susţin procurorii.

Sebastian Ghiţă mai este acuzat că, la data de 22 iulie 2012, a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, în condiţiile în care permisul îi era suspendat pentru perioada 22 martie – 18 august 2012.

“La aceeaşi dată, Ghiţă Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din IPJ Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii) şi a unei infracţiuni la regimul circulaţiei (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiţă Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenţie care s-a şi realizat. În schimb, Ghiţă Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să îşi menţină funcţia de conducere pe care o exercita la IPJ Prahova”, au mai arătat procurorii în referat.”

În acelaşi dosar sunt implicaţi şefi de parchete, din poliţie şi politicieni prahoveni.