DNA cere arestarea lui V. Hrebenciuc si I. Adam pentru a nu influenta martorii

Arestarea preventiva a deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam se impune, pentru ca exista riscul influențării martorilor sau suspecților, persoane din anturajul acestora, se arata in referatele pe care DNA le-a trimis în Parlament. Totodata, procurorii anticoruptie sustin ca natura infracțiunilor presupus a fi fost săvârșite conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetați.

În referatele pe care DNA le-a trimis Camerei pentru încuviințarea arestării lui Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam în dosarul retrocedărilor se arată că această măsură este proporțională cu gravitatea acuzației. Deputații PSD sunt urmăriti penal în dosarul retrocedarilor ilegale de păduri, fiind acuzati de constituirea unui grup infracţional organizat, care ar fi prejudiciat statul cu 300 de milioane de euro.

În documentele ajunse pe masa deputaților juriști, cei care trebuie să dea un aviz cererii DNA, se arată care sunt probele pe baza cărora se solicită ridicarea imunității. E vorba despre denunțuri, interceptări, dar și documente ce demonstrează că Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam ar fi contribuit la retrocedarea ileagala a 43.000 de hectare de pădure.

Potrivit anchetatorilor, in cazul în care cei doi ar fi cercetați în libertate există riscul real al influențării martorilor dar și a altor persoane implicate în dosar, având în vedere că acum procurorii DNA nu au reușit să stabilească ce rol avea fiecare dintre persoanele implicate în acest caz.

Procurorii susțin că este regretabil că tocmai persoane care trebuie să aplice și să respecte legea pun umărul la nerespectarea acestora.