Confidenţialitate

Dispută sindicate – Ministerul Educației: Câte școli se comasează & se închid, câte posturi pentru profesori dispar?

Ministerul Educației se pregătește de comasarea claselor cu puțini elevi.

Măsura este luată pentru ca școlile să le poată plăti profesorilor salariile majorate din această lună.

Fiecare școală este finanțată în funcție de numărul de elevi (Ministerul Educației stabilește, în fiecare an, un cost minim pentru un elev și în funcție de acesta acordă fonduri fiecărei școli).

În unele cazuri se vor face comasări, dar măsurile ar putea să meargă chiar și până la închiderea unor școli din mediul rural, unde numărul mic al elevilor nu mai poate susține funcționarea respectivelor unități (elevi puțini înseamnă bani puțini primiți de la Ministerul Educației).

Liderii sindicatelor din învățământul preuniversitrar reclamă că Ministerul face presiuni asupra inspectoratelor școlare fără a lua în calcul interesul elevilor și al cadrelor didactice.

Președintele Sindicatului „Spiru Haret”, Marius Nistor:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei mai afectați ar urma să fie elevii din mediul rural. Este vorba însă și de profesori ale căror norme trebuie completate cu ore la alte școli sau care vor dispărea complet.

Președintele Sindicatului „Alma Mater” spune că va avea astăzi o discuție pe această temă cu ministrul Educației, Liviu Pop. Anton Hadăr admite că sunt cazuri de școli cu un număr extreme de redus de elevi care nu-și pot asigura finanțarea.  El susține însă analiza trebuie făcută atent, iar problema rămâne subfinanțarea educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inspectoratele școlare au informat recent directorii de școli că trebuie să ia măsuri pentru a se încadra în buget inclusive cu plata salariilor. Semnalul a venit de la Ministerul Educației.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, ministrul Liviu Pop a negat că se vor închide școli cu personalitate juridică, dar nu a făcut deocamdată nicio referire la corpuri de clădire care aparțin, mai alșes în sate, de alte unități școlare.