Confidenţialitate

Dispută diplomatică pe tema Covid după ce presa din China a invocat un expert elvețian care nu există

Menţionarea în mai multe mass-media oficiale chineze a unui presupus biolog elveţian cu numele Wilson Edwards, care critica politizarea pandemiei şi folosirea acesteia împotriva Chinei, a provocat o mică dispută diplomatică între Berna şi Beijing, după ce s-a descoperit că respectivul biolog de fapt nu există.

Ambasada Elveţiei la Beijing a transmis autorităţilor chineze o notă în care cere retragerea tuturor ştirilor care-l menţionau şi publicarea unei corecturi. ”Îl căutăm pe Wilson Edwards, presupusul biolog citat în presa şi social media chineze în ultimele zile. Dacă el există, dorim să-l cunoaştem, dar cel mai probabil este o ştire falsă, prin urmare cerem presei şi internauţilor chinezi să o şteargă”, scrie ambasada elveţiană pe Twitter.

Potrivit postului elveţian RTS, nu există niciun cetăţean elveţian cu numele Wilson Edwards, cu atât mai puţin vreunul care să fi publicat vreo lucrare academică de biologie, ceea ce a subliniat şi ambasada Elveţiei.

Ştirile din presa chineză foloseau ca sursă un cont de Facebook, acum şters, în care presupusul biolog critica SUA şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru presiunile exercitate asupra Chinei pentru a permite o anchetă extinsă asupra teoriei conform căreia coronavirusul SARS-CoV-2 ar fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

OMS consideră puţin probabil ca această teorie asupra căreia insistă unii oficiali americani să fie adevărată, privilegiind ipoteza unei origini naturale a coronavirusului transmis la om prin intermediului unuia sau mai multor animale, dar în ultimele săptămâni organizaţia condusă de Tedros Adhanom Ghebreyesus a părut tot mai mult dispusă să cedeze presiunilor Washingtonului.