Confidenţialitate

Discuții între președintele Joe Biden și secretarul general al NATO, la Washington

Secretarul general  al NATO, Jens Stoltenberg, discută astăzi și mâine, la Washington, cu președinele SUA, Joe Biden, secretarul american al Apărării și alți oficiali despre summitul Alianței ce începe peste o săptămână, la Bruxelles.

Discuțiile au loc chiar înainte ca liderul de la Casa Albă să vină, pentru prima data în calitate de președinte al SUA, în Europa.

Biden urmează să participe la Summitul G7, cel al NATO, iar apoi, tot în Europa, se va întâlni cu președintele Rusiei.

Într-un editorial publicat în ziarul Washington Post, președintele Statelor Unite prezintă poziția pe care o va avea la întâlnirile la cel mai înalt nivel din următoarele  zile, în Europa.

Astfel, Joe Biden împarte puterile lumii în două. Statele Unite și aliații săi europeni, de o parte și de cealaltă parte China și Rusia.

Președintele SUA anunță că, la final de pandemie COVID, Statele Unite vor trata problemele globale de pe poziția de primă putere mondială.

După ce în primele luni de mandat, s-a concentrat pe reducera efectelor pandemiei și înființarea de noi locuri de muncă, acasă, Joe Biden spune că acum, liderii lumii trebuie să lucreze împreună pentru recuperarea economică la nivel global.

Deja, miniștrii de Finanțe din țările G7, cele mai consolidate economic, au stabilit că marile corporații vor fi taxate în țările în care funcționează, cu 15%.

Liderul american mai spune că democrațiile lumii vor oferi o alternativă mai bună la infrastructura digitală, sanitară și de alte tipuri pe care o oferă China, principalul competitor al SUA.

În ceea ce privește securitatea europenilor, președintele american anunță că îi va asgura pe alianți că indifferent ce se va întâmpla, SUA vor veni în ajutor dacă partenerii din NATO vor fi atacați în vreun fel, inclusiv cibernetic,

Înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin, Joe Biden transmite lumii că SUA nu vor negocia valorile democratice, le va apăra, mai ales că ele sunt legate de interesele Statelor Unite.