Confidenţialitate

Discuții între ministrul Educației și INSP pentru redeschiderea grădinițelor din 15 iunie | AUDIO

Ministrul Educației, Monica Anisie, se întâlnește joi cu reprezentanții Institutului de Sănătate Publică pentru a stabili în ce condiții se pot redeschide creșele, grădinițele și centrele de tip after-school.

Deocamdată, nu este sigur dacă pe 15 iunie vor fi redeschise aceste unități de învățământ, dar sunt șanse mari ca acestea să-i primeasc din nou pe copii din această vară.

De altfel, atât educatoarele cât și copiii și părinții abia așteaptă redeschiderea grădinițelor.

La fel ca școlile, din cauza pandemiei de coronavirus și grădinițele și-au desfășurat activitatea la distanță, în această perioadă. Este foarte greu în online, iar educatoarele abia așteaptă să reia activitățile obișnuite cu copiii, a spus la Europa FM, Ștefania Antonovicim directoa Grădiniței Floare Albastră din sectorul 4 al Capitalei.
Nu ai cum să vorbești cu fiecare, e foarte dificil la grădiniță. Am facut lucruri absolut deosebite cu copiii și online, dar nu este aceeași eficiență. Este imposibil să avem aceeași eficiență

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe lângă măsurile sporite de igienă și triajul epidemiologic la intrarea în creșe și grădinițe, numărul copiilor în grupe va fi redus. Institutul Național de Sănătate Publică recomandă ca fiecărui copil să îi revină o suprafață de 4,5 metri pătrați, iar între mesele și paturile în care dorm copiii să existe o distanță de cel puțin 1 metru și jumătate. Copiilor le place să se joace împreună și nu vor putea păstra distanța – atrage atenția directoarea Grădiniței Floare Albastră.
E ușor de realizat atunci când vor sta la mese, asta se poate, dar cu un număr redus de copii, probabil 10-12 maxim – de clasele noastre mari vorbesc. La o grădiniță particulară, unde de multe ori spațiul este foarte mic, cred că nici nu încap mai mult de patru copii, probabil pe perioada verii se poate. Nu vor veni toți copiii la grădiniță și pe perioada verii se va putea face o distanțare, cât de cât. Să ținem cont că un copil de trei ani nu înțelege de ce nu poate merge lânăa celălalt copil să se joace cu el. De asta vin la gradiniță, pentru că vor sa se joace împreună

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanții grădințelor particulare insistă să fie redeschide aceste unități de învățământ. Elena Vârnav, managerul unei grădințe private din sectorul 2 a spus la Europa FM că părinții sunt disperați pentru că nu au cu cine să își lase copiii cât sunt la lucru.
Chiar eu am primit mii de solicitări prin care să le dau o îngrijitoare cu care să se adune într-o casă cu 5-6 copii și am spus ca acest lucru nu pot să fac, este exclus. A redeschide grădinițele pe perioada verii este mult mai controlat decât acele grupuri formate acasă. Dacă ați urmări puțin și paginile de Facebook, unii părinți zic am un copil de 2 ani, mai accept 2-4 copii la mine în apartament“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerele Educației și Sănătății vor stabili de comun accord măsurile ce trebuie puse în aplicare odată cu redeschiderea creșelor și grădinițelor.