Confidenţialitate

Discursul lui Vladimir Putin, la un an de la invazia în Ucraina: „Ei sunt cei vinovați pentru război, noi folosim forța pentru a-l opri”

Vladimir Putin a susținut, marți, discursul adresat poporului rus, la aproape un an de când a ordonat trupelor să invadeze țara vecină Ucraina.

„Acum un an, pentru a ne apăra pământurile istorice, pentru a elimina amenințările regimului neo-nazist din Ucraina, am decis să demarăm o operațiune militară specială. Din 2014, Donbasul a luptat pentru a trăi pe pământ propriu și pentru a vorbi propria limbă, așteptând ca Rusia să-i vină în ajutor. Între timp am făcut chiar tot ce ne-a stat în putință pentru a rezolva această problemă pașnic”, a spus Vladimir Putin.

„Nicio altă țară nu are atâtea baze militare în toată lumea precum SUA, sunt sute de baze militare”, a mai spus liderul de la Kremlin.

„Vreau să repet, ei sunt cei vinovați pentru război, noi folosim forța pentru a-l opri”, a mai declarat Putin.

„Nimeni nu s-a gândit la oameni, erau pregătiți să-i sacrifice, i-au transformat în consumabile (…) iar asta e doar vina liderilor din Vest și a regimului de la Kiev”, a susținut Vladimir Putin în discursul adresat poporului rus.

„Ce este important e că oamenii din țara noastră, suntem mândri, că toată națiunea noastră a devenit susținătoare a acțiunii noastre speciale și au arătat un patriotism adevărat”, a mai spus Putin, încercând să transmită că poporul rus susține războiul din Ucraina.

Putin, promisiuni către soldații trimiși în război

„Mulțumiri speciale locuitorilor din Donetsk, Lugansk, Zaporojie. Dragi prieteni, ați decis să luptați pentru libertatea voastră în ciuda regimului neo-nazist (…) și ați dorit să fiți alături de Mama Rusie. Vă vom fi alături”, le-a transmis liderul de la Kremlin pro-rușilor din teritoriile ucrainene.

„Propun să creem o organizație guvernamentală specială, a cărei misiune va fi să livreze ajutor participanților la operațiunea specială și familiilor lor. Ajutor pentru sănătate, locuri de muncă, pentru a dobândi noi profesii. O altă sarcină este de a le oferi asistență socială (…), fără birocrații. Fiecare luptător va trebui să aibă un asistent social propriu”, le-a promis Vladimir Putin soldaților trimiși să lupte în Ucraina.

Totodată, Putin le promite soldaților și să plece în permisie timp de 14 zile pe an, pentru a-și putea vizita familiile.

„Ofițerii și sergenții care au arătat competență și încredere vor fi prioritari în a primi o avansare și vor merge la pregătire, dar trebuie să-și găsească o îndeletnicire și în viața civilă”, a adăugat președintele Rusiei în discursul către națiune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus anterior că discursul lui Vladimir Putin va evalua modul în care a decurs ceea ce a insistat să numească „operațiunea militară specială din Ucraina”, dar și situația internațională. Este de așteptat ca liderul rus să se refere în această privință la sprijinul acordat de Occident Kievului.

La cel mai recent discurs similar, pe care l-a ținut de Anul Nou, Putin a descris lupta Rusiei în Ucraina drept una eroică, de auto-apărare, iar pe autoritățile de la Kiev și pe cele occidentale drept cei care vor să facă rău Moscovei.

Este de așteptat ca Vladimir Putin să se refere și la situația din țară, unde economia a fost afectată de sancțiunile Vestului. Iar realitatea războiului pentru cetățenii obișnuiți e că sute mii de ruși au fost mobilizați în armată în conflictul din Ucraina, cu pierderi semnificative pe teren.

Unii analiști cred că este posibil ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă, mai amplă, în următoarele luni, prin care să trimită și mai mulți militari la luptă.

Sursa foto: Captură de ecran / BBC

Citește și: Volodimir Zelenski, despre discuția cu Joe Biden: Negocierile au fost fructuoase și cruciale. Vor avea impact pe câmpul de luptă | VIDEO