Directorul SRI: „Europa va rămâne ţinta preferată a terorismului”

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, spune că ţările europene vor rămâne „ţinta preferată a terorismului”, deoarece Europa reprezintă o societate deschisă şi liberă.

Eduard Hellvig a făcut aceste afirmații fiind prezent la inaugurarea programului de master Studii de Securitate Globală din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

„Din păcate, Europa va rămâne ţinta preferată a terorismului pentru că Europa simbolizează societatea deschisă şi liberă”, a spus acesta.

Șeful SRI susține că din perspectiva instituției pe care o conduce, singura soluţie în faţa ameninţării teroriste este să strângă rândurile pentru „apărarea valorilor democratice, pentru a asigura securitatea cetăţeanului şi a statului de drept, stat de drept care este baza oricărei democraţii reale şi consolidate”.

Directorul SRI a adăugat că este importantă discuţia despre educaţia de securitate în România pentru că este nevoie de o întărire a statului şi o consolidare a instituţiilor democratice.

„În acest nou climat, Serviciul este obligat să fie în pas cu vremurile şi să-şi optimizeze activitatea, să decripteze ameninţările de securitate – pentru a fi capabil să-şi îndeplinească misiunea – apărarea şi promovarea intereselor naţionale”, a spus Eduard Hellvig.

Șeful SRI a precizat că nicio strategie si niciun proiect nu pot avea şanse de reuşită dacă nu sunt construite pe o înţelegere corectă a contextului actual.

Eduard Hellvig a adăugat că din fercire instituţia pe care o reprezintă deţine instrumente şi mecanisme consolidate, destinate înţelegerii lumii în care trăim şi, mai ales, a tendinţelor care îi modelează viitorul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS