Directorul OMS: Pandemia de Covid-19 nu va fi ultima

Pandemia provocată de coronavirusul SARS-CoV-2 nu va fi ultima, iar încercările de a îmbunătăți sănătatea umană vor fi „sortite eşecului” dacă nu vor fi luate măsuri în ceea ce privește schimbările climatice şi bunăstarea animalelor, a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Într-un mesaj video prilejuit de Ziua internaţională a pregătirii epidemiilor, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că este timpul să învăţăm lecţiile actualei pandemii.

„Prea mult timp, lumea a funcţionat după un ciclu de panică şi de neglijenţe (…) Aruncăm bani pe o epidemie şi, când ea se termină, uităm şi nu facem nimic pentru a o împiedica pe următoarea”, a explicat el.

Primul raport anual al Global Preparedness Monitoring Board despre starea de pregătire a planetei în urgenţe sanitare, făcut public în septembrie 2019, cu câteva luni înainte de apariţia noului coronavirus, sublinia că planeta era prost pregătită pentru potenţiale pandemii devastatoare.

„Istoria ne spune că nu va fi ultima pandemie şi epidemiile sunt o realitate a vieţii”, a atras atenția directorul OMS. „Pandemia a scos în evidenţă legăturile dintre sănătatea oamenilor, animale şi planetă”, a insistat doctorul.

Pentru fostul ministru etiopian al Sănătăţii, criza sanitară actuală nu ar fi trebuit să fie o surpriză, date fiind avertismentele repetate din trecut.

Potrivit acestuia, toate ţările trebuie să investească în capacităţile de pregătire pentru a evita, a depista şi a atenua urgenţele de orice fel, de aceea el a făcut apel la o consolidare a ofertei de îngrijiri medicale.

Prin investiţii în sănătate publică, directorul general al OMS estimează că „putem „asigura pentru copiii noştri şi copiii acestora moştenirea unei lumi mai sigure, mai rezistente şi mai sustenabile”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS