Confidenţialitate

Directorul OMS, despre focarul global de variola maimuţei: O ameninţare sanitară foarte îngrijorătoare, dar nu încă o urgenţă sanitară

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a apreciat, sâmbătă, că focarul global de variola maimuţei reprezintă o ameninţare sanitară a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, fără a atinge deocamdată stadiul de urgenţă sanitară mondială, relatează Agerpres, citând AFP.

”Pentru moment, situația nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-un comunicat, difuzat în urma unei reuniuni la nivel de experţi pe această problemă.

La nivel mondial, aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în acest an. Dintre ele, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de ţări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Boala se răspândeşte prin contact fizic apropiat. Deşi variola maimuţei poate fi mortală, ea este totuşi o boală tratabilă, însă produce la un moment dat o fază de erupţii cutanate care pot lăsa urme pe piele.

România a raportat 6 cazuri de variolă a maimuței.