Confidenţialitate

Directorul interimar la Circul Globus: felinele vor fi transferate în grădini zoologice din Europa

Bogdan Stanoevici, directorul interimar Circul Globus, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că se gândeşte să transfere animalele la grădini zoologice din Viena şi Praga şi nu ignoră nici cererile de la grădinile zoologice din Ploieşti şi Braşov, pe care spune că le va vizita.

Până la relocare, managerul vrea să se folosească de grajdurile care nu au fost afectate de incendiu pentru ca animalele să fie admirate de public.

De la 1 martie, Circul Globus nu va mai putea să prezinte spectacole cu animale, conform hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

”Eu aveam un proiect deja, înainte de a veni aici, care nu includea animale, dar la care mă gândisem, fiind influenţat după 22 de ani de Franţa de Cirque du Soleil. Evident că proiectul meu nu este să facem ca ei. Nu putem fi ca ei, însă este un punct de reper pe care-l putem folosi. Nimic nu e nou sub soare. Lucrurile bune trebuie continuate”, a declarat Bogdan Stanoevici.

La Circul Globus sunt şapte dresori în total. Unii fac dresură cu mai multe animale. ”Oamenii nu vor fi daţi afară. Nimeni. În prima mea zi aici, am făcut o şedinţă cu toată lumea, cu cei 209 de angajaţi, administrativ, tehnic, artistic, şi le-am expus intenţiile mele. Va exista o adaptare a organigramei cerută de noile condiţii”, asigură directorul.

El a estimat că numărul spectatorilor la Circul Globus se va diminua la început ca urmare a eliminării din spectacole a numerelor de dresură, spune directorul, dar noua conducere are în plan să atragă şi un altfel de public prin schimbările artistice şi de program pe care le intenţionează.

Bogdan Stanoevici se gândeşte la spectacole-lecţie pentru copii, la combinaţia de spectacol şi film. ”Vreau să dezvolt cursuri de educaţie muzicală pentru muzica clasică după modelul lui Leonard Bernstein, făcută în principal pentru copii”.

Circul Globus are o sală de 1.800 de locuri, anul trecut fiind vândute 158.056 de bilete, la 220 de spectacole în total. Chiar dacă numărul spectatorilor va fi mai mic la început, numerele de circ vor fi cuprinse în poveşti.

În lipsa animalelor din arenă, la Circul Globus vor fi spectacole invitate din străinătate. Clădirea Circului, clasată monument istoric, este un monument şi prin tradiţia artei circului. ”Vreau ca oamenii care văd această cupolă să vină la circ pentru că au auzit că aici li se vor oferi spectacole cum nu văd în altă parte”.

În această lună, managementul instituţiei este în căutare de spectacole la cheie. ”Am dat sfoară în lume. Sperăm să primim propuneri de spectacole făcute de invitaţi din afară, însă fără animale. Şi mâine am putea face un spectacol cu acrobaţi şi clovni la noi, dar nu e util. Eu vreau poveşti. Vreau ca numerele noastre să fie integrate în poveşti pentru copii”, a mărturisit Bogdan Stanoevici.