Confidenţialitate

Directorul CFR Călători, despre incidentul feroviar: „Mecanicul a mers mai departe pe răspunderea lui izolând sistemul de siguranță” | VIDEO

Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători, a spus în exclusivitate la „România în Direct” de la Europa FM că incidentul feroviar de luni dimineață din Teleorman, când un tren CFR Călători a intrat într-un tren marfar, s-a petrecut din vina mecanicului, care nu a oprit la semnalul roșu.

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, spune că a mers personal la Roșiori pentru a afla mai multe detalii despre incidentul feroviar

„Vin de la Roșiori, de la locul faptei și am văzut cu ochii mei ce s-a întâmplat. A fost un tren de călători în spatele unui tren de marfă și aici este prima eroare, un tren de călători nu merge niciodată în spatele unui tren de marfă, dar asta este o altă problemă, și un mecanic care spune că a văzut semnalul roșu și a mers puțin mai încet sperând să i se facă verde în continuare. Nu mă întrebați detaliile, le va da dânsul, este o echipă de anchetă a autorității de investigare.”

Mecanicul trebuia să oprească la semnalul de stop, astfel că din vina acestuia a avut loc incidentul, mai spune directorul CFR Călători, în exclusivitate pentru Europa FM

„Din punct de vedere tehnic existau toate premisele ca trenul să se oprească în spațiu util, mecanicul a mers mai departe pe răspunderea lui izolând practic sistemul de siguranță mergând încet crezând că se face verde. Între timp a observat că nu i s-a făcut linie liberă, a frânat și de aia s-a întâmplat un incident minor.”

Nu existau șanse să se întâmple un incident grav, mai spune Traian Preoteasa

„Nu se putea întâmpla un incident major pentru că era frânat de sistemele de siguranță. Nu există, apropo de ce ziceau sindicatele, mecanici cu experiență sau fără experiență. Există mecanici autorizați care nu este mai important trenul de pe linii secundare, este la fel de important, tot oameni transportă și el și trenurile de pe liniile principale.”

Mecanicul de tren este unul cu experiență, a mai delcarat directorul CFR Călători, la „România în Direct”

„Are 4 ani de mecanic de turnus, este autorizat, a fost verificat, are calificativul foarte bine (…). Nu este tânăr, are 40 de ani, are 5 ani de mecanic la drum (…). Este o eroare tehnică umană, asta este la ora asta, nu are legătură nici cu starea tehnică a căii care este perfectă, sistemele de siguranță erau în vigoare, nici cu semnalizarea. A fost o problemă pur și simplu de interpretare umană, nu am mai avut așa ceva, este de interpretare personală a mecanicului.”

Ce se va înâmpla cu mecanicul de tren

Traian Preoteasa, directorul CFR Călători: „În primul rând nu va mai conduce o perioadă, până când raportul autorității de investigare nu va fi clar, noi nu putem să cercetăm. Probabil că nu va mai face tren de călători pe o perioadă destul de lungă. Până la definitivarea raportului de cercetare unde, probabil, dacă va fi găsit vinovat va avea și destul de multe pagube de plătit, toate acele mașini probabil dacă va fi găsit vinovat vor fi trecute în contul lui. Până atunci nu va mai conduce tren de călători.”

„Este imposibil să se întâmple ceva ca în Grecia”, dă asigurări directorul CFR Călători.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: ISU Tulcea

Citește și: Președintele FSTFR, despre accidentul feroviar din Teleorman: „Dacă era un mecanic mai cu experiență, sigur nu ar fi ajuns din urmă trenul de marfă” | AUDIO