Confidenţialitate

Directoarea Institutului Marius Nasta, precizări despre aparatele care pot depista coronavirusul, dar nu sunt folosite

Institutul de pneumofiziologie Marius Nasta face precizări după ce s-a aflat că dotase, încă de acum doi ani, spitale din 32 de județe cu aparate care pot face teste și pentru depistarea coronavirusului, fară să fie folosite de când s-a declanșat pandemia.

Aceste aparate funcționează cu un alt tip de test molecular, disponibil deocamdată doar în Statele Unite, și au fost cumpărate în urmă cu 2 ani pentru depistarea tuberculozei.

În cazul în care se dorește să se identifice coronavirusul e nevoie de un alt tip de test molecular decât cel cumpărat deja de ministerul Sănătății și disponibil în țara noastră.

Noul test a fost descoperit și făcut public în urmă cu doar o săptămână de o echipă medicală din Statele Unite.

Directoarea institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune la Europa FM că “este tot un diagnostic molecular care se poate face, care se poate face pentru că România dispune de aceste aparate, dar este nevoie mai întâi ca acele teste să ajungă în Europa”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Precizarea vine după ce unul dintre aceste aparate a fost descoperit zilele acestea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, fără a fi folosit.