Confidenţialitate

Diplomație à la russe: 100 de euro pentru cultura românilor, nimic despre Tezaur

Reacții publice vehemente, după controversata donație de 100 de euro făcută de Ambasada Federației Ruse la București pentru sculptura „Cumințenia Pământului”.

Reprezentanții Ambasadei au anunțat donația și au publicat un film în care se arată că România s-a reconstruit după cel de-Al doilea Război Mondial cu ajutorul Uniunii Sovietice.

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse, zeci de persoane comentează ironic gestul, amintind de faptul că Moscova refuză să restituie Tezaurul României chiar și la o sută de ani de la preluarea sa.

În plus, în replică, pe Facebook a fost creată o pagină denumită „Donează un cent pentru Rusia”.

Contactat de Europa FM, istoricul Cosmin Popa spune că gestul Ambasadei Rusiei la București este unul meschin, menit să umilească România.

Ambasada Rusiei a însoțit anunțul donației modeste de o chitanță, dar și de un clip, de un minut, în care se spune, printre altele, că România s-a reconstruit economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice după cel de-al doilea Război Mondial.

Textul este ilustrat cu fotografia cosmonautului Dumitru Prunariu.

Istoricul Cosmin Popa spune că gesturile Ambasadei sunt meschine și fac parte din propaganda Moscovei.

”Filmul este o producție mediocră a unui tip de propagandă  care, pur și simplu, nu mai cadrează cu nivelul de dezolvtare culturală al românilor. În plus, contrazice anumite tipare de gândire despre contribuția Rusiei la istoria României”, a declarat Cosmin Popa la Europa FM.

În plus, istoricul mai crede că gestul ambasadei vine în contextul în care românii nu s-au mobilizat suficient pentru această subscripție publică.

“Cred că mai vrea să sublinieze acest gest și un soi de neputință pe care pare că îl transmite Statul Român apelând la această soluție a donației publice, lucru cu care eu, personal, nu sunt de acord. Însă, trebuie să ținem cont de faptul că diplomații ruși reprezintă un stat extrem de prezent în viața cetățenilor în tot ceea ce înseamnă inițiativă economică, politică chiar și socială, drept pentru care le este foarte greu să-și închipuie că se poate petrece ceva interesant în afara structurilor de stat și a comenzilor politice pe care le dau cei care conduc statul.”

Specialist în istoria URSS-ului, Cosmin Popa crede că România ar trebui să returneze donația Federației Ruse.

“Cred că da, este un fel de a transmite Rusiei că importanța României este mică în raport cu ceea ce reprezintă Rusia în civilizație și în politica internațională. Eu cred că ar fi oportun ca această donație să fie refuzată și poate, întoarsă Ambasadei Rusiei cu un fel de dobândă”.

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa FM că donația anunțată de Ambasada Rusiei a fost verificată, însă numele instituției nu apare la depunători, așa că suma nu poate fi returnată deocamdată.

Până acum, la subscripția publică ce se încheie vineri, românii au contribuit cu aproximativ un milion de euro, din cele 6 milioane de euro necesare.

Guvernul a anuțat că va contribui cu  5 milioane de euro.

Nu este însă exclus ca Executivul să aloce o sumă substanțial mai mare, dacă, până vineri, donațiile pentru Cumințenia Pământului nu vor fi suficiente pentru achiziție.

chitanta-cumintenie