Confidenţialitate

Dincolo de nori şi prognoze, munca de meteorolog

Interviu de Sorin Dragomir

 

Primele observații meteo  pe teritoriul României de astăzi au fost consemnate în anii de început ai erei noastre,. Poetul roman Ovidiu  a descris în opera Tristae, iernile  aspre din Dobrogea şi îngheţarea Mării Negre  la țărm.

După Ovidiu, următoarele povestiri despre vreme apar  după mai mult de 400, în Cronicile Brașovului. Apoi, după încă vreo 200 de ani,  în Letopisețul Țării Moldovei, Grigore Ureche  scrie despre inundații și Secete.

Prima descriere a climei a fost făcută d-abia în  1716.  În  Descriptio Moldavie, Dimitrie Cantemir scrie “Despre aşezarea Moldovei, despre hotarele ei cele mai vechi şi cele noi şi despre climă”, precum şi “Despre apele Moldovei”.

În 1840, la Iaşi se preda meteorologia ca ştiinţă, folosindu-se un manuscris în limba greacă, luat din biblioteca Mitropoliei. Serviciului Meteorologic al Romaniei a luat ființă în 1884 și este una dintre cele mai vechi instituții științifice ale României.

Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, ne povesteşte în Lumea Europa FM cum te hotărăști să devii meteorolog şi care sunt abilităţile şi cunoştinţele de care ai nevoie pentru a deprinde tainele acestei meserii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Încercăm să înţelegem şi cum se realizează o prognoză meteo şi de ce o prognoză care vorbeşte despre vremea de peste trei luni e doar interpretarea unei statistici, nu o certitudine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.