Confidenţialitate

Din nou la școală: În Buzău, sute de elevi vor merge la cursuri în cămine culturale sau în spaţii unde se lucrează

Mai este o săptămână până la începerea noului an școlar. Și în 2016, sunetul clopoțelului se va confunda cu zgomotul discursurilor despre reformă și lamentările politicienilor.

În ultimii zece ani, numărul pre-școlarilor și al elevilor s-a redus cu aproape 40%, ceea ce nu e de mirare într-o țară care continuă să nu-și respecte promisiunile privind finanțarea educației.

Europa FM va face în această săptămână un tur prin toată țara pentru a afla cum au pregătit autoritățile cele aproape 19.000 de școli. 

Şcoala începe cu probleme în judeţul Buzău. Sunt încă situaţii în care elevii merg la cursuri în cămine culturale sau în spaţii în care lucrările de reabilitare vor continua.

În plus, două treimi din unităţile de învăţământ nu mai au asigurată paza în noul an şcolar.

Lucrările de igienizare a spațiilor și de pregătire pentru noul an școlar sunt aproape finalizate în școlile și grădinițele din județul Buzău.

Marile probleme sunt generate însă de condiții care nu pot fi schimbate  cu o văruială sau cu reparații minore.

De pildă, sunt mai bine de 8 ani de când au început lucrările de reabilitare în opt școli, grădinițe și licee, lucrări care din lipsă de fonduri au fost abandonate.

Este și motivul pentru care în noul an școlar, elevii a patru școli din mediul rural vor merge la cursuri în săli  improvizate în cămine culturale.

O altă problemă este aceea că mai bine de două treimi din unitățile de învățământ nu au pază asigurată.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean consideră că în mediul rural nici nu este necesar angajarea de paznici.

Inspectorul Școlar General, Florina Stoian spune că ”aceste școli se află în mediul rural, acolo unde în comunitate nu este niciun pericol de a intra cineva să facă rău școlii sau să pericliteze siguranța copiilor. De aceea, la țară nu o să găsiți la nicio școală paznic la poartă. Este o cheltuială inutilă.”

Probleme cu paza sunt și în municipiul Buzău, unde peste 300 de polițiști locali vor fi concediați pentru că au fost angajați peste normele stabilite prin lege.

Multi dintre cei care vor primi preavize în curând sunt polițiști care asigură paza unităților de învățământ.

Primarul Buzăului, Constantin Toma a declarat că ”până în momentul în care vor pleca polițiștii locali, și estimez data de 1 noiembrie, paza va fi făcută cu polițiști locali. Conform deciziei Curții de Conturi care a aplicat o lege în care la 1.000 de locuitori există un polițist local, vor rămâne 138 de polițiști locali. 323 de oameni vor pleca, iar acea pază la școli va fi făcută de firme de pază, care vor participa la licitații.”

În ceea ce privește autorizarea sanitară, 93% dintre unități au primit autorizații de funcționare. Există totuși numeroarse școli și grădinițe în care copiii își aduc sticle cu apă în ghiozdan, pentru că nu există o sursă de alimentare. Iar produsele din cadrul programului cornul și laptele sunt păstrate în spații improprii. De notat și faptul că în anul școlar următor numai 65% dintre unitățile de învățământ din județ vor funcționa având autorizație de securitate la incendiu.