Din cauza coronavirusului, 8 state americane au instituit starea de urgență

La momentul actual, autoritățile din 8 state americane sunt în stare de urgență ca răspuns la epidemia de coronavirus, relatează CNN.

Autoritățile sanitare confirmat cel puțin 21 de decese, 18 în Washington, două în Florida și unul în California.

Starea de urgență a mai fost decretată în Kentucky, New York, Maryland, Utah și Oregon, măsură care permite folosirea rezervelor și a unor voluntari care sunt specialiști în sănătate.

În SUA, sunt peste 500 de cazuri de infectare, dintre care cele mai multe în statul Washington (115).

Bilanţul mondial provizoriu este de 109.032 de cazuri în 99 de ţări şi teritorii, dintre care 3.792 au fost mortale. În Italia, 133 de persoane au murit în 24 de ore.

În jur de 60.000 de infectați s-au vindecat.

Guvernul italian a adoptat prin decret, duminică dimineaţă, măsuri excepţionale de izolare a 16 milioane de locuitori ai nordului Peninsulei precum şi măsuri restrictive referitoare la întreaga ţară şi care vor rămâne în vigoare până la 3 aprilie.

Vizate sunt întreaga regiune a Lombardiei şi provinciile nordice Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro şi Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Verceli, Padova, Treviso şi Veneţia.

Semn al gravităţii situaţiei din Italia, muzeele, teatrele, cinematografele şi alte săli de spectacole vor rămâne închise în întreaga ţară. Toate manifestările culturale, sportive, religioase sau festive sunt suspendate.

Persoanele care prezintă simptome respiratorii şi febră sunt sfătuite să rămână la domiciliu şi să limiteze la maximum orice fel de contract social, inclusiv cu medicul de familie. Persoanele a căror contaminare cu coronavirus a fost confirmată sunt obligatoriu consemnaţi la domiciliu.

Toate evenimentele şi competiţiile sportive, indiferent de natura lor, sunt suspendate.

Doar competiţiile sau antrenamentele sportivilor profesionişti care participă la Jocurile Olimpice sau manifestările naţionale sau internaţionale sunt autorizate, cu condiţia să aibă loc cu porţile închise, fără spectatori. Toţi sportivii, antrenorii, conducătorii şi însoţitorii care participă la aceste manifestări vor fi testaţi.

Staţiunile de schi, numeroase în Lombardia, vor rămâne închise până la noi ordine. Toate şcolile şi universităţile vor rămâne închise.

Barurile şi restaurantele pot rămâne deschise, între orele locale 08.00 şi 18.00, cu condiţia să respecte distanţa de securitate de cel puţin un metru între clienţi.

Această dispoziţie vizează în egală măsură şi alte activităţi comerciale. Centrele comerciale şi marile magazine vor trebui să rămână închise în zilele de sărbătoare şi în zilele precedente zilelor de sărbătoare.

Lăcaşurile de cult rămân deschise, cu condiţia să permită respectarea distanţei de securitate de cel puţin un metru, însă ceremoniile religioase (căsătorii, botezuri) sunt interzise până la noi ordine.

Lombardia este zona cea mai afectată de coronavirus din Italia, epicentrul epidemiei în Europa.

În România, numărul cazurilor de coronavirus a ajuns, duminică, la 15.

Evenimentele care implică prezența a mai mult de o mie de persoane devin interzise în România, începând de duminică, a anunţat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Potrivit lui Raed Arafat, poate fi decisă suspendarea cursurilor școlare. În spitale, stagiile practice ale studenţilor la Medicină au fost sistate până la 31 martie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS