Confidenţialitate

Din acest weekend, mașinile parcate pe trotuar și în locuri nepermise vor putea fi ridicate

Potrivit noilor reglementări din HG nr. 965/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ridicarea autovehiculelor parcate sau staționate neregulamentar va fi realizată de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația locală. Polițiștii rutieri sunt cei care pot cere ridicarea mașinii.  Asta înseamnă că vor fi ridicate mașinile parcate neregulamentar nu doar pe partea carosabilă, ci şi de pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.

Vehiculele vor fi transportate pe platforme în locuri special amenajate și se vor afla în paza administratorului drumului public sau, după caz, a administrației publice locale pe toată perioada depozitării.

Câteva noutăți ar fi: dacă ajungeți la mașină înainte ca aceasta să fie ridicată, puteți plăti pe loc contravaloarea operaţiunii de ridicare, și să nu vi se mai ridice mașina. În plus, în cazul în care în mașină se află persoane, aceasta nu mai poate fi ridicată.

Autoturismele ridicate vor fi restituite doar după ce proprietarii vor face dovada achitării tarifului pentru operațiunile de ridicare și depozitare.

Proprietarii ai căror mașini vor fi ridicate în baza noilor reglementări în vigoare vor putea să și le ridice din spațiile special amenajate la orice oră din zi și din noapte.

În Capitală sunt aproximativ 200.000 de locuri de parcare și peste un milion de autoturisme înmatriculate, la care se adaugă mașinile șoferilor care  lucrează în Capitală, dar locuiesc înafara orașului.

Ridicările de autoturisme parcate neregulamentar au fost declarate ilegale printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din luna mai 2015, care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Executivul a modificat în luna decembrie 2016, printr-o Hotătâre de Guvern, regulile de ridicare a mașinilor care staționează neregulamentar pe carosabil, dar și a celor parcate pe trotuare. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 22 decembrie 2016 și a intrat în vigoare sâmbătă, 21 ianuarie 2017.