Din 2015, nivelul accizelor va fi exprimat in lei, iar din 2016 accizele vor fi indexate cu rata inflatiei

Toate aceste prevederi se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului Fiscal.

Începând cu anul viitor, nivelul accizelor va fi exprimat în lei la același curs de 4,73 de lei pentru un euro – luat în calcul și anul acesta.

Din 2016, Guvernul va indexa accizele cu rata inflației.

Aceste modificări sunt propuse pentru a ține sub control veniturile din accize la bugetul de stat în funcție de cursul valutar anunțat de Banca Central Europeană la date de 1 octombrie a fiecărui an.

Potrivit Ministerului Finanțelor, începând cu 1 ianuarie, nivelul accizelor va fi exprimat în lei – același nivel folosit și anul acesta.

Pe de altă parte, din 2016, accizele se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum, deci vor fi indexate cu rata inflației.

Ministerul de Finanțe precizează că în acest fel se păstrează predictibilitate – atât pentru bugetul de stat cât și pentru mediul de afaceri.

Premierul Victor Ponta declara recent că accizele vor rămâne ‘exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus’. Numai că ….sistemul aplicat până acum la calculul accizelor ar trebui să conducă la o scădere.

Amintim, anul acesta Guvernul a calculat nivelul accizei la un curs valutar de aproximativ 4,73 de lei pentru un euro – mult mai mare decât cel anunțat la 1 octombrie 2013 de către Banca central Europeană.

Produsele accizabile sunt, între altele, alcoolul, tutunul şi cafeaua.