DIICOT explica traseul banilor falsificati la Oradea

Banii falsificați la Oradea erau depozitați la sediile unor firme din județul Bihor și apoi distribuiți în diverse țări din Uniunea Europeană, precizează DIICOT.

Transferul se făcea prin intermediul unei firme conduse de un cetățean italian .

Banii falsificați la Oradea erau depozitați la sediile unor firme din județul Bihor și apoi distribuiți în diverse țări din Uniunea Europeană, precizează DIICOT.

În acest caz, 4 italieni și un român sunt urmăriți penal.

Cu ajutorul unor echipamente speciale și folosind diverse tehnici de tipărire, membrii grupării au reușit să falsifice bancnote de 20, 50 și 100 de euro. Puse la un loc, acesteau puteau umple camioane întregi.

După ce ieșeau din matrițe, bancnotele falsificate erau depozitate la sediile unor firme din județul Bihor.

De acolo luau drumul mai multor țări europene, prin intermediul unei firme controlate de un cetățean din Italia. Totul era controlat de mafioții italieni, spune purtătorul de cuvânt al DIICOT – Violeta Fotache.

Nicio bancnotă falsificată nu a fost pusă în circulație pe teritoriul României, precizează anchetatorii.

Însă, pe teritoriul Italiei, a fost depistat un camion în care se aflau pachete formate numai din bancnote falsificate de 50 de euro. Valoarea totală a transportului: 18,9 milioane de euro. Bani falși au fost ridicați și de la Oradea – spune procurorul-șef al DIICOT, Alina Bica.

În urma perchezițiilor s-au descoperit și bancnote arse sau aruncate la gunoi. 20 de persoane au fost duse la audieri, iar pe numele a cinci dintre ele au fost întocmite dosare penale: e vorba de 4 cetățeni italieni și un român.