DIICOT a început cercetarea penală in rem în cazul recentelor atacuri informatice

DIICOT a început cercetarea penală in rem în cazul recentului atac informatic care a afectat instituţii şi adrese din România – a precizat pentru Europa FM, purtătorul de cuvânt de la DIICOT, Procuror Şef, Mihaela Porime.

Dosarul penal deschis vizează infracţiuni de accesare ilegală a unui sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice, ca urmare a atacului cibernetic de vineri, infracțiuni prevăzute de articolelor 360, 362 şi 363 din Codul penal.

Instituţia s-a sesizat din oficiu.

Procurorii așteaptă să primească informații de la SRI pe această temă, dar și ca instituțiile afectate să depună plângeri penale.

Totodată, Poliția Română recomandă actualizarea sistemelor de operare a computerelor, având în vedere că, la sfârșitul săptămânii trecute, calculatoare din aproape 100 de țări au fost afectate de o amenințare de tip ransomware, denumită „WannaCry„.

În România, mai multe companii, printre care şi Dacia, dar şi instituţii au avut sistemele afectate de atacul cibernetic.

Din cauza acestuia, angajaţii Institutului Naţional de Statistică au avut, luni dimineaţa, interdicţie să-şi deschidă calculatoarele.

Însă, un val de atacuri cibernetice a afectat vineri aproape 100 de ţări, exploatând un defect dezvăluit în documente divulgate de la Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA).

Atacurile au folosit o tehnică cunoscută sub numele de ransomware, care blochează fişierele utilizatorilor cu scopul ca aceştia să plătească o sumă de bani în moneda virtuală, campania fiind denumită WannaCry.

Până în prezent CERT-RO a identificat 5 instituţii publice posibil afectate, în sensul că utilizează adrese IP dintre cele associate cu WannaCry şi a primit trei notificări oficiale de la organizaţii afectate din România.

SRI anunţa vineri că Centrul Naţional Cyberint, structură aflată în coordonarea sa, a reuşit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, fiind vizată o instituţie guvernamentală.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS