Confidenţialitate

DIICOT a început ancheta în cazul accesării Registrului Electronic Național de Vaccinare

Procurorii DIICOT au început cercetările în cazul accesării datelor din Registrul Electronic Național de Vaccinare de către Ștefan Voinea, consilierul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Deocamdată, este vorba despre cercetări in rem, adică pentru fapte, nu persoane.

Se anchetează infracțiuni precum accesarea ilegală a unui sistem informatic, transferul neautorizat de date informatice și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, potrivit purtătorului de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.

Corpul de control al Prim-Ministrului a sesizat Parchetul, după verificările făcute la mai multe instituţii cu atribuţii legale în privinţa gestionării Platformei naţionale de programare pentru vaccinare şi a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări.

De cealaltă parte, fostul ministru al Sănătății a susținut că Ștefan Voinea avea dreptul să acceseze Registrul Electronic Național de Vaccinări, pentru că nu ar fi fost vorba despre date secrete, totul fiind făcut în numele transparenței și cu acordul INSP.

Numai că cele 180 de încercări de accesare făcute de consilier au fost interpretate de sistem drept atac cibernetic.