Confidenţialitate

Diferențe enorme între amenzile date de Poliție și de Jandarmerie în starea de urgență

În județul Olt, Poliția a dat amenzi de peste 4 ori mai mari decât Jandarmeria, potrivit datelor obținute de Expert Forum. Amenda medie dată de Poliție în Olt în perioada 15 – 31 martie 2020 a fost 1.524 lei, în vreme ce valoarea medie a amenzilor date de jandarmi a fost 366 lei.

Discrepanțe au fost și în județul Mureș, unde amenda medie dată de polițiști (1.701 lei) a fost de 3,76 ori mai mare decât amenda medie dată de Jandarmerie (452 lei).

În Bistrița Năsăud, amenda medie dată de Poliție în starea de urgență a fost 2.949 lei, în vreme ce media amenzilor date de Jandarmerie a fost de trei ori mai mică: 965 lei, potrivit datelor obținute de Expert Forum.

În județul Gorj, valoarea medie a amenzilor date de Poliție (1.236 lei) a fost aproape dublă față de media amenzilor date de Jandarmerie: 627 lei.

În schimb, în Mehedinți, Jandarmeria e cea care a dat amenzi mai mari, cu o medie de 3.042 lei, în vreme ce Poliția a dat amenzi cu o medie de 2.779 lei.

Datele au fost obținute de Expert Forum de la doar 5 inspectorate județene de poliție, după aproape un an în care a dat în judecată toate cele 42 de inspectorate. Inițial, informațiile primite nu evidențiau câte dintre sancțiuni au fost amenzi și câte au fost doar avertismente.

Deși procesele intentate celor 42 IPJ au fost identice, deciziile în instanță au fost diferite: în 20 de dosare există sentință definitivă, cu 8 procese câștigate de EFOR.

Dintre cele 8 IPJ care au pierdut (Olt, Mureș, Mehedinţi, Harghita, Gorj, Constanţa, Caraș-Severin, Vaslui și Bacău), doar 4 au transmis datele solicitate ulterior sentinței: Mureș, Olt, Mehedinți și Gorj. IPJ Bistrița Năsăud a furnizat datele după ce a pierdut procesul în primă instanță.

EFOR atrage atenția asupra diferențelor mari dintre valoarea amenzilor atât de la o instituție la alta, cât și de la un județ la altul și consideră că este o dovadă a arbitrariului în aplicarea legii ce ar trebui analizată pentru a nu lăsa loc la abuzuri.