Confidenţialitate

Diana Stănculeanu, psiholog: Este importantă educația sexuală, dar și mai important este ca adolescenții să știe să se protejeze și să rămână în siguranță | AUDIO

România este pe locul doi la numărul de sarcini în adolescență. Psihologul Diana Stănculeanu, invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM, a explicat că peste 16.000 de adolescente din România rămân însărcinate înainte de a împlini 17 sau 18 ani. Aproximativ 40% dintre ele finalizează experiența sarcinii cu experiența traumatică a avortului.

Mai mult, conform cifrelor adunate de Autoritatea Națională cu privire la Protecția Copilului, în 2019 au fost înregistrate peste 900 de situații de abuz sexual asupra copiilor, mai mult de jumătate dintre ei având vârste mai mici de 8 sau 9 ani.

Argumentând cu cifre și date din rapoarte derulate pe teme care gravitează în jurul temei principale – educația sexuală – psihologul Diana Stănculeanu a subliniat că este important acest tip de educație, dar mult mai importantă este măsura în care copiii știu să se protejeze și cât de mult știu să rămână în siguranță.

România este pe locul doi în Europa la numărul de sarcini în adolescență

„O parte dintre agumente vin deja din cifrele pe care le-ați invocat: dacă ne uităm la faptul că România este pe locul doi în Europa la numărul de sarcini în adolescență – vorbim despre 16.000 de fete adolescente, însărcinate înainte de a împlini 17-18 ani, unele dintre ele la a doua sarcină, cu aproximativ 40% dintre acestea finalizând această experiență într-una foarte traumatică – aceea de avort. Până acum doi ani eram pe locul I în Europa, acum suntem pe locul doi”, a explicat Diana Stănculeanu la Europa FM.

Peste 900 de situații de abuz sexual asupra copiilor în 2019

„O altă categorie de cifre vizează cele referitoare la experiențele de abuz sexual asupra copiilor. Conform cifrelor culese de Autoritatea Națională cu privire la Protecția Copilului, am avut în 2019 – pentru că a fost ultimul an în care am avut resurse pentru a culege și astfel de date – erau înregistrate oficial peste 900 de situații de abuz sexual asupra copiilor; mai mult de jumătate dintre aceștia fiind mai mici de 8 – 9 ani, deci vorbim despre copii preșcolari și școlari mici. Este important de precizat faptul că aceste cifre reprezintă un vârf de iceberg și că în realitate dimensiunea corectă a fenomenului abuzului sexual rămâne necunoscută și asta este valabil pentru multe țări nu doar pentru România”, a adăugat Diana Stănculeanu.

Diana Stănculeanu: „Copiii ajung să facă sex; cât de mult se protejează și cât de mult știu să rămână sănătoși și în siguranță – asta este, de fapt, discuția care ar trebui să ne preocupe”

„O altă categorie de cifre vizează cele puse în educație de Raportul Internațional cu privire la comportamentele de sănătate ale elevilor, raport coordonat la nivel internațional de către Organizația Mondială a Sănătății, care are ca partener pentru culegerea datelor în România Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, raport care se realizează la fiecare patru ani pe eșantioane de elevi de 11, 13 și 15 ani, care ne arată că pe zona de comportamente și sănătate sexuală la 15 ani avem deja peste 40% dintre băieții adolescenți și aproximativ o treime dintre fetele adolescente activi sexual – deci ce știm despre ei este că, într-un număr semnificativ, copiii încep să facă sex.

Partea care ar trebui să ne preocupe și să ne îngrijoreze este că din aceștia, un procent foarte mic este educat și activ comportamental în zona protecției. Copiii ajung să facă sex, cât de mult se protejează și cât de mult știu să rămână sănătoși și în siguranță – asta este, de fapt, discuția care ar trebui să ne preocupe”, a mai spus Diana Stănculeanu la Europa FM.

Citește și: Cărțile în format electronic ar putea fi mai ieftine începând cu anul 2022 | AUDIO