Dezvaluirile unui fost medic de la Spitalul Județean Târgu Jiu: ”Nu puteam să las medicii să introducă în burta bolnavului pioceanic. Dar nu am fost înțeleasă și mi-am depus cererea de pensionare”

Un fost medic epidemiolog de la Spitalul Judetean din Targu Jiu face dezvaluiri socante despre modul in care se facea dezinfectia in unitatea medicala. Încă de acum doi ani, medicul Maria Dragotoiu a sesizat problema dezinfectantilor care nu isi fac efectul.
Medicul a declarat corespondentului Europa FM, Gabriela Mladin, ca a fost nevoită sa realizeze dezinfectia cu ajutorul formolului, pentru ca substantele primite erau prea putine si prea slabe. Medicul a fost nevoit, intr-un final, sa se pensioneze, din cauza criticilor conducerii Spitalului din Bumbesti Jiu, iar spitalul a rămas o bună vreme fără epidemiolog.

“Eu eram necăjită că aveam pioceanic în apa sterilă de la chirugie și eu nu puteam să las medicii să se spele cu așa o apă și să introducă în burta bolnavului pioceanic, care este cel mai păcătos dintre toți microbii din spital. Dar nu am fost înțeleasă și eu atunci mi-am depus cererea de pensionare. Dar, la noi în Romania trebuie să moară oameni ca să priceapă lumea că există infecții în spital. Nimeni nu raporta infecțiile în spital, la noi se credea că e totul foarte bine. Aveam substante dezinfectate foarte puține”, afirma doctorul Maria Dragotoiu.

“Am făcut dezinfecție cu formol, ca nu aveam cu ce să fac și atunci directoarele care erau la momentul respectiv m-au criticat și la radio, și la televiziune, că formolul s-a scos. Nicăieri nu scrie că formolul s-a scos și nu se mai folosește “, precizeaza medicul

Au fost percheziţii la mai multe spitale din ţară în scandalul dezinfectanţilor de la Hexi Pharma. Anchetatorii au ridicat mai multe documente şi probe din produsele cu care acţionează spitalele pentru igienizare. La Bumbeşti-jiu, spital care apare pe lista celor 50 de unităţi cu probleme, managerul recunoaşte că n-a verificat niciodată cum acţionează persoanlul cu aceste soluţii.

Poliţiştii şi procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie au ridicat de la Spitalul orăşenesc Bumbeşti-Jiu din judetul Gorj contractele şi facturile încheiate cu firma Hexi Pharma. De asemenea, au mai fost ridicate şi 7 probe din soluţiile folosite, în special în blocul operator. Cu câteva zile în urmă, Ministerul Sănătăţii a ridicat de aici alte probe care au ieşit cu probleme. Managerul spitalului recunoaşte că personalul care se ocupa cu prepararea dezinfectantului nu a fost verificat niciodată, dar că testele efectuate lunar indicau eficienţă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS