Confidenţialitate

Dezincriminarea conflictului de interese, la votul Parlamentului

UPDATE: Parlamentarii au adoptat cu unanimitate de voturi proiectul de lege prin care scapă de sancțiuni aleșii care şi-au angajat rude la cabinete parlamentare înainte de 2013. Documentul a fost adoptat fără dezbateri.

Au fost 306 voturi ”pentru” şi o singură abţinere.

Proiectul de lege care nu mai prevede sancțiuni pentru deputații și senatorii care și-au angajat rude la cabinetul parlamentar înainte de 2013 intră în dezbaterea plenului reunit de miercuri. Documentul inițiat de aleși PSDUDMR se află pe ordinea de zi a ședinței.

Comisia parlamentară comună pentru Statutul senatorilor și deputaților a dat un raport favorabil acestei legi.

Dacă va fi adoptat, parlamentarii nu mai pot fi acuzați de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese.

Proiectul a fost inițiat de doi deputaţi PSD şi unul UDMR, invocând faptul că după 2013 a apărut interdicția angajării rudelor de până la gradul 3 la cabinetele parlamentare.

Pentru că legea nu se aplică retroactiv, riscau sancțiuni doar deputații și senatorii care și-au angajat rude înainte de 2013.

Cinci deputaţi: Ion Călin, Iulian Iancu, Laurenţiu Nistor şi Iuliu Nosa de la PSD şi Mihăiţă Calimente de la PNL au făcut o solicitare de interpretare a legii în favoarea lor.

Ei au susținut că nu pot fi acuzaţi de conflict de interese de ANI pentru angajarea rudelor înaintea modificării statutului din 2013, când a fost interzisă angajarea rudelor.

Mai exact, parlamentarii au cerut să fie interpretat Statutul lor și să nu fie judecați în baza codului penal – așa cum ANI a început cercetările și a stabilit că se află în conflict de interese.

În Codul penal, la articolul 301, se arată că “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

50 de actuali şi foşti parlamentari şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre aceştia înainte de 2013.