Confidenţialitate

Dezincriminarea abuzului în serviciu și grațierea, comentate în edițiile online ale ziarelor

Adevărul a obţinut noua versiune a ordonanţei de urgenţă care schimbă Codurile Penale. Noutatea absolută – observată din din lectura rapidă a documentului – este faptul că Guvernul a inclus un articol prin care exclude explicit de la inculparea pentru abuz în serviciu emiterea, elaborarea şi adoptarea de acte normative. În definiţia conflictului de interese, au fost eliminate o serie de ipoteze care incriminau relaţiile „nepotrivite” dintre funcţionarul public şi persoanele pentru care a lucrat în ultimii 5 ani sau din partea cărora a beneficiat de foloase. O excepţie similară ca cea la abuzul în serviciu a fost adăugată şi la articolul care defineşte infracţiunea de favorizare a făptuitorului.

Într-un editorial publicat de România Liberă în ediția sa electronică, Silviu Sergiu consideră că “PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul din punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor. În opinia la cald semnată de Silviu Sergiu, “PSD riscă să trezească din adormire majoritatea tăcută a electoratului, care nu s-a prezentat la vot pe 11 decembrie 2016 și care a făcut posibilă victoria social-democraților în alegerile parlamentare. Dacă această majoritate tăcută a electoratului va paraliza, prin proteste de stradă, România în zilele următoare, toate soluțiile politice vor fi puse din nou pe masă. Inclusiv alegerile parlamentare anticipate”.

Ziarul Financiar.ro tirează ‘Hoţii la miezul nopţii: guvernul a denunţat unilateral contractul social’. Editorialistul Iulian Anghel scrie că “O aşa batjocoră nu i s-a mai întâmplat ţării asteia de 27 de ani. Miniştrii guvernului au acţionat asemenea unui grup infracţional. Nu au lăsat nici măcar să vină ziua. În plină noapte, pe furiş ca hoţii, au adoptat legislaţia care-i absolvă pe apropiaţii lor de acuzaţiile de corupţie pentru care ar fi trebuit să răspundă, mai mult, le lasă mână liberă pentru jaful pe care-l pregătesc în viitor. Iulian Anghel este de părere că actuala Putere nu mai are nicio legitimitate. A scuipat pe contractul social pe care l-a încheiat când a ajuns la putere. În democraţiile reprezenative ca a noastra, puterea aleasă reprezintă poporul. Guvernul – dacă mai poate fi numit astfel – nu a reprezentat poporul, ci un grup de infractori. Asta nu trebuie tolerat, nici de popor, nici de Justiţie!”, concluzionează Iulian Anghel.