Dezgheţ diplomatic turco-rus: Erdogan şi Putin au convenit să se întâlnească

După şapte luni de tensiuni diplomatice provocate de doborârea unui avion militar rus de aviaţia turcă la graniţa cu Siria, preşedinţii celor două ţări au avut primul dialog telefonic.

Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin au convenit să se întâlnească, un gest menit să contribuie la relansarea relaţiilor bilaterale. Data viitoarei întrevederi nu a fost comunicată.

Săptămâna aceasta, liderul de la Ankara şi-a prezentat “regretele”, interpretate de Moscova drept “scuze”, pentru moartea pilotului aflat la bordul bombardierului doborât pe motiv că a încălcat spaţiul aerian turc şi nu s-a supus somaţiilor. Bărbatul reuşise să se catapulteze, dar a fost împuşcat pe când ateriza de rebeli sirieni.

Sprijinind regimul de la Damasc, aviaţia rusă bombardează ţinte ale jihadiştilor din Statul Islamic, dar şi zone controlate de luptători ai opozanţilor dictatorului Bashar al-Assad.

După incident, Kremlinul a răspuns cu sancţiuni turistice, care urmează a fi eliminate.

Înainte de a-l suna pe Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a transmis condoleanţe poporului turc, după triplul atentat sinucigaş comis, aseară, pe aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul.

Ultimul bilanţ provizoriu indică 41 de morţi şi 239 de răniţi.

Se crede că în spatele gestului criminal s-ar afla ISIS.