Dezbateri importante azi la Curtea Constituțională

Magistraţii Curții Constituționale Române (CCR) vor dezbate, astăzi, sesizarea USR și PNL, care contestă înființarea comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiţiei, cât și sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care menţine abrogarea suspendării funcţionarilor publici trimişi în judecată.

În sesizarea pe care au depus-o la Curtea Constituțională, partidele din opoziție PNL și USR consideră că PSD-ALDE a acordat comisiei speciale atribuţii ilegale, care,  potrivit Regulamentului celor două Camere – revin comisiilor juridice permanente, cu scopul de a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor Legilor Justiţiei.

Până acum forul condus de Florin Iordache a trimis spre vot în plenul Camerei Deputaților, proiectul care modifică legea de funcţionare a Agenției Naționale de Integirtate (ANI) și modificarea legii privind Statutul magistraţilor.

Comisia specială din parlament, condusă de fostul ministrul al jusțișeie, artizan al controvesatei ordonanțe 13 Florin Iordache a fost înființată în luna noiembrie.

Pe agenda Curţii Constituţionale se află şi o sesizare a şefului statului.

Klaus Iohannis pune sub semnul întrebării decizia ca funcţionarii publici trimişi în judecată să nu fie suspendaţi din funcţii.

Președintele argumentează că actul normativ diminuează standardele de integritate şi afectează încredere cetăţenilor în instituţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS