Confidenţialitate

Dezbaterea ta electorală: Victor Ponta a răspuns întrebărilor venite din partea ascultătorilor | VIDEO

Miercuri, la Dezbaterea ta electorală a venit Victor Ponta, președintele Pro România. Fostul premier a răspuns cu această ocazie întrebărilor adresate, în direct, de către ascultătorii Europa FM.

Ștefan, din Galați, a dorit să afle de la Victor Ponta cum ar face să „taie pilele din instituții”.

„Cred că trebuie să existe un raport de 1 la 5 între cel mai mic și cel mai mare salariu, cât mai multă transparență, altă soluție pe termen scurt nu există”, a răspuns Victor Ponta.

După ce ascultătorul Europa FM i-a spus liderului Pro România că ar dori să se angajeze la Ambulanță, însă nu are diploma de bacalaureat, Ponta a răspuns: „Trebuie să ceri ca și condiție minimă o diplomă de bacalaureat. Mai departe, fiecare instituție publică trebuie să prezinte partea de eficiență.”

Cât despre eficientizare administrației locale, Victor Ponta spune că întreg sistemul ar trebui reorganizat:

„De la 41 de județe, ar trebui să rămână 15, de la 3.200 de localități, 1.00-1.200. Noi trăim cu administrația pe legea lui Ceaușescu.”

Mulți dintre ascultători au dorit să afle de la fostul premier și care este motivul pentru care îl menține în continuare alături pe Călin Popescu-Tăriceanu.

„Domnul Tăriceanu este un om cu experientă, a fost un prim-ministru bun. Important este ce vrea să facă Pro România și nu m-a tras în jos. (…) Imunitatea există pentru declarații politice, eu am fost trimis în judecată, deși am fost achitat, haideți să explicăm”, a spus Victor Ponta, la Europa FM.

Cătălin, un alt ascultător, a vrut să afle de la fostul premier cum crede acesta că ar fi ajutat România dacă nu ar fi demisionat din fruntea Guvernului acum 5 ani.

„Mi-am dat demisia în fața unei tragedii. Intervenția atunci nu a funcționa bine, sistemul de sănătate nu a functionat bine. Din păcate, în acești 5 ani nu s-a schimbat nimic în bine, acum sunt atât de multe probleme legate de pandemia de COVID, este și rezultatul lipsei de schimbare.”

Întrebat de Cătălin Striblea ce părere are despre alegerea lui Piedone ca primar al Sectorului 5, Victor Ponta a răspuns: „Eu cred că, oriunde s-ar fi întâmplat tragedia de la Colectiv, este foarte greu să arăți care este vinovăția primarului, un primar semnează mii de autorizații.”

În aceeași linie, Tibi a vrut să afle dacă liderul Pro România își reproșează ceva cu privire la tragedia de la Colectiv.

Victor Ponta: „Da, cred că în acea tragedie statul român nu a reacționat cum trebuie. (…) Domnul președinte a rămas în funcție să schimbe lucrurile in bine, lucrurile nu s-au schimbat în bine după 5 ani de zile. (…) Cred că e foarte importantă într-o societate răspunderea politicianului”

Întrebat tot de Tibi ce mai face Sebastian Ghiță, fostul premier a răspuns: „Cred că e sănătos, nu știu dacă are COVID, cred că nu vine în România și fiecare plătește pentru greșelile lui.”

Domnul Stoica, pe de altă parte, a întrebat cum ar putea să explice Victor Ponta, aflându-se în fața unor studenți, că diploma nu se obține prin plagiat sau furt?

„Dincolo de ura și patima politică, vorbesc des cu studenții. Am fost un copil care a crescut la Gara de Nord, mi-am făcut teza de doctorat. (…) Când am ajuns procuror, au considerat că am ceva de spus oamenilor. Bătălia politică cu domnul Băsescu e o bătălie dură. Am dreptul să-mi apăr ceea ce am făcut în acești ani. (…) Eu am avut un verdict de neplagiat, apoi un verdict în 2016, după care mă judec cu Ministerul Educației”, a replicat fostul premier.

În direct la Europa FM a intrat și Cristian, care i-a adresat președintelui Pro România următoarea întrebare: „În condițiile în care ați obține doar 6% la următoarele alegeri parlamentare și nu veți face parte din Guvern, veți vota Guvernul?”

„Voi susține orice guvern care pune în practică câteva măsuri simple. (…) Nu cred că domnul Ciolacu va face vreun Guvern și nu cred că-l va face cu Pro România”, a răspuns Victor Ponta.

La finalul dezbaterii, Alex, din Timișoara, a vrut să-i transmită fostului premier că își dorește ca acesta să ajungă la putere, pentru a face ceva pentru învățământ.

În replică, Victor Ponta a spus: „Dincolo de cei care nu mă plac, aș deschide școlile, cred că închiderea școlilor este o mare greșeală.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală:

Europa FM te invită să participi la o serie de dezbateri electorale cu cei mai importanți lideri ai partidelor politice din România.

E o dezbatere electorală cum nu s-a mai auzit în România. Te punem în legătură directă cu politicienii noștri și doar tu pui întrebările.

Te chemăm să vorbești la radio cu oamenii care vor să-i votezi. Pune-i la încercare și întreabă-i telefonic ce este important pentru tine, într-o emisiune moderată de Cătălin Striblea.