Confidenţialitate

Dezbatere în PE privind situația din România

Situația din România, în vizorul parlamentarilor europeni. În Legislativul de la Bruxelles, sunt analizate joi dimineață consecințele adoptării de către Guvernul de la București a ordonanțelor pe justiție, precum și protestele masive organizate miercuri în toată țara.

În sala mai mult goală, au luat cuvântul inclusiv europarlamentari români, care s-au contrazis și s-au atacat reciproc.

 

Dezbaterea a început cu un discurs al vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Oficialul a lansat un apel către Guvernul român să nu “facă paşi în spate” în lupta anticorupţie şi să revizuiască ordonanțele pe justiție. El a subliniat că România merită politicieni care să lupte împotriva corupţiei.

Europarlamentarii români s-au împărțit în două tabere: pe de o parte, Monica Macovei a cerut instituțiilor europene să stea cu ochii pe situația din România. Din cealaltă tabără, a luat cuvântul europarlamentarul Mircea Diaconu. Actorul s-a plâns că a fost o victimă a justiției din România.

Miercuri, și preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis că lupta anticorupţie în România trebuie să avanseze, nu să fie subminată.