Confidenţialitate

Dezbatere în Parlamentul European privind viitorul Acordului de la Paris după retragerea SUA

Parlamentul European va organiza o dezbatere privind viitorul Acordului de la Paris privind schimbările climatice după retragerea Statelor Unite.

 

Decizia Statelor Unite “este o greșeală” atât pentru această țară, cât și “pentru restul planetei”, consideră președintele legislativului european. La jumătatea lunii iunie, în Parlamentul European va fi organizată o dezbatere privind viitorului Acordului de Paris, considerată ” necesară pentru a exprima voința fermă de a continua lupta împotriva schimbării climatice și a promova competitivitatea”.

În altă ordine de idei, cercetătorii americani de la MIT îl acuză pe Donald Trump că s-a folosit în mod greșit de un studiu privind impactul Acordului de la Paris asupra mediului pentru a-și justifica decizia.

Studiul lor – publicat în luna aprilie – estima că, dacă țările își respectă angajamentele, încălzirea ar încetini cu 0,6 până la 1,1 grade până în anul 2100. Adică o scădere semnificativă, subliniază oamenii de știință. Unul dintre conducătorii programului a avertizat că ”dacă nu facem nimic, riscăm să vedem încălzirea globală crescând cu 5 grade sau mai mult, ceea ce ar fi catastrofal”.

Însă, îngrijorările comunității internaționale au fost ironizate de președintele Rusiei. Vladimir Putin a declarat că ruşii ar trebui de fapt să-i mulțumească lui Trump pentru perspectiva încălzirii climei, întrucât la Moscova tocmai a nins.