Deszapezirea in tarile in care iarna dureaza cel putin patru luni

Finlanda, Norvegia, Olanda si Canada se pricep cel mai bine la deszapezire

În Finlanda iarna ţine şase luni, iar autorităţile încep pregătirile din timp. Potrivit digi24, spre deosebire de alte state, aici nu se împrăştie sare pe străzi, fiindcă asfaltul are de suferit. În schimb, chiar înainte de a ninge se împrăştie o soluţie asemănătoare unui clei. Acesta împiedică aparitia poleiului si depunerea zăpezii.

In Norvegia, una dintre ţările cu cel mai aspru climat din Europa – temperaturile coboară de multe ori până la minus 30 de grade Celsius. La fiecare 20 de kilometri, acţionează câte un plug, aşa că zăpada n-are timp să se depună. Tehnicile folosite de norvegieni diferă de cele ale românilor. În loc de nisip uscat, se foloseşte nisip umed şi încălzit la 95 de grade Celsius, care asigură o aderenţă mai mare.

In Olanda, in afara de metodele clasice de deszăpezire, autoritatile folosesc un utilaj care aspira zăpada lasata pe marginea soselelor de pluguri.

Si in Canada autoritatile nu au mari batai de cap cu zapada. Utilajele iau omătul de pe marginea străzii şi-l aruncă direct într-un camion uriaş, care descarcă apoi zăpada la marginea oraşelor. Pe şoselele intens circulate, deszăpezirea se face cu zeci de pluguri care înaintează în formaţie, urmate de camioane încărcate cu material anti-derapant.