Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Zile libere pentru împodobit bradul și pentru cei care votează

Mai multe proiecte de legi care acordă noi zile libere românilor se află în parlament. De exemplu, un parlamentar USR, Lazăr Marian Ion, vrea ca toată lumea să fie liberă pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

Printre motivele invocate de parlamentar se află împodobirea bradului, împărțirea cadourilor sau pregătirea bucatelor pentru masă.

„Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos”, a notat Lazăr în expunerea de motive a proiectului.

În alt proiect, arată ziare.com, mai mulți senatori și deputați de la USR vor să crească prezența la vot prin oferirea unei zile libere de la stat pentru românii care votează, indiferent de tipurile de alegeri. În cazul alegerilor care au două tururi, angajații vor putea primi o zi liberă doar dacă votează în ambele tururi.  

„Având în vedere că de o asemenea zi liberă beneficiază deja salariaţii implicaţi în procesul de votare, considerăm oportun ca şi salariaţii care se prezintă la vot să beneficieze de această zi liberă având în vedere faptul că, în cazul alegerilor locale şi parlamentare, este necesar ca cetăţenii să se prezinte la secţiile de votare unde sunt arondaţi sau cel puţin la o secţie de votare din judeţul de domiciliu, iar cetăţenii care aleg să opteze pentru votul prin corespondenţă trebuie să întreprindă anumite demersuri în vederea exprimării opţiunii de vot, printre care şi depunerea la un ghişeu poştal sau curier al corespondenţei de vot”, notează USR în proiectul legislativ.

Astfel, dacă proiectul ajunge la vot final și este aprobat, românii ar putea beneficia în 2024 de patru zile libere în plus, având în vedere că atunci se vor organiza alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.  

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.